Heupprothese "One-day hip"

Zie stappen op video

Stappen

1. Na de raadpleging bij uw huisarts ontmoet u uw orthopedisch chirurg die, op basis van precieze criteria, uitmaakt of een heupoperatie in één dag overwogen kan worden. In onderling overleg wordt er een operatiedatum gepland. U krijgt een elektronische armband en een tablet waarmee een pre- en postoperatieve controle van bepaalde medische parameters op afstand uitgevoerd kan worden door uzelf en door uw orthopedisch chirurg. Deze laatste overhandigt u eveneens de nodige documenten voor de opname.

2. Vóór de opname wordt er een bezoek bij de anaesthesist. Op dezelfde dag zult u ook een informatiesessie (Rapid Recovery) over de ingreep bijwonen.

3. Op dag J begeeft u zich ‘s morgens vroeg naar het onthaal van de afdeling orthopedische heelkunde (route 440). U wordt onthaald door het verzorgend team dat u naar uw kamer begeleidt om u voor te bereiden.

4. Enkele minuten later wordt u gebracht naar het operatiekwartier waar uw chirurg en anesthesist zich over u zullen ontfermen. De plaatsing van een totale heupprothese duurt ongeveer 60 minuten.

5. Na de operatie wordt u gebracht naar de ontwaakzaal waar u ongeveer 90 minuten zal verblijven. U doet daar reeds enkele stappen met krukken, onder begeleiding van de kinesist.

6. U keert terug in uw kamer en krijgt een maaltijd.

7. In de vroege namiddag komt de kinesist voor de tweede maal langs om u in de gang van de afdeling te leren stappen met of zonder krukken. Dan rust u enkele uren in uw kamer.

8. De kinesist komt voor de derde maal bij u langs en geeft u een tweede revalidatiesessie. Aan de hand van verschillende oefeningen (opstaan, gaan zitten, de trappen oplopen, enz.) leert u de technieken aan om de adequate bewegingen en lichaamshoudingen aan te nemen zodra u terug thuis bent.

9. U gaat langs de radiologie voor een routinecontrole.

10. U krijgt het bezoek van de chirurg en de anesthesist. Na evaluatie leggen zij samen met u uw vertrek uit de Kliniek vast. De ontslagpapieren worden u overhandigd.

11. U keert naar huis terug in de vooravond en start al uw revalidatie.

12. De volgende ochtend mag u stappen zonder krukken en u krijgt bezoek van uw huisarts voor een bloedafname en een controle van verschillende parameters (temperatuur, bloeddruk, litteken, enz.).

13. Nadien gaat u regelmatig op controle bij uw orthopedisch chirurg. Bij de eerst e controleraadpleging geeft u uw armband en tablet terug zodat deze voor andere patiënten kunnen worden gebruikt.

PDF iconDownload het volledig klinischpad HEUPPROTHESE

Voor meer informatie over dit klinish pad

Contacteer ons Contact Center op 02/221.92.21.

En vidéo