Persbericht: inhuldiging van het Moeder-kindplateau van de Kliniek Sint-Jan

Plateau mère enfant Clinique Saint-Jean Bruxelles
30/11/2023

Nieuw Moeder-Kind Plateau in Kliniek Sint-Jan: zorg op maat van ouders en hun baby’s

Het verloskwartier, de materniteit, de afdeling neonatologie en de dienst pediatrie bevinden zich voortaan op één plek om ouders en hun baby’s voor en na de bevalling de beste ondersteuning te bieden.

De nieuwe afdeling in het hart van Brussel brengt het verloskwartier, de materniteit, de afdeling neonatologie en de dienst pediatrie op één plek samen.

Brussel, 4 december 2023 – Elk jaar voert Kliniek Sint-Jan 1.800 bevallingen uit. Alle ouders, baby’s en familieleden die hierbij betrokken zijn, worden voortaan verwelkomd op een gerenoveerde, moderne afdeling. De vernieuwingen verhogen het comfort van patiënten en maken ook het werk van zorgverleners efficiënter. Doordat het verloskwartier, de materniteit, neonatologie en pediatrie naast elkaar gelegen zijn, kunnen zorgverleners intenser samenwerken en de gezondheid van moeders en baby’s nog beter opvolgen.  
Tot enkele weken geleden bevonden het verloskwartier, de afdeling neonatologie, de materniteit en de dienst pediatrie zich op verschillende plaatsen. Na een verbouwperiode zijn alle diensten nu op 1 afdeling samengebracht. Dat betekent bijvoorbeeld dat de ontwaakzaal zich naast de operatiezaal voor keizersneden bevindt, waardoor moeder en baby nooit lang van elkaar gescheiden zijn.  
 “De band tussen moeder en kind versterken, zeker in de eerste 48 uur na een bevalling, is heel belangrijk”, vertelt Carine Vanden Hende, hoofdvroedvrouw in Kliniek Sint-Jan. “Nu is dat door de verbouwingen ook logistiek gemakkelijker gemaakt. Daardoor winnen zorgverleners tijd. Die tijd kunnen ze gebruiken om aandacht te geven aan de ouders en hen nog beter bij de zorgen voor de baby te betrekken.”

Kangoeroekamers op neonatologie

Om ouders meer tijd met hun baby te laten doorbrengen na de geboorte, heeft Kliniek Sint-Jan bij de verbouwingen ook enkele nieuwigheden geïntroduceerd. Zo zijn er nu 3 ‘kangoeroekamers’ met een bed voor een baby en voor een volwassene op de afdeling neonatologie. Die bieden ouders de kans om bij hun premature baby te overnachten. Zo kunnen ook zij een cocon creëren met hun familie en genieten van huid-op-huidcontact.
Verder zijn er 3 observatiekamers, bijvoorbeeld om patiënten tijdens hun zwangerschap op te volgen, een borstvoedingsruimte voor personeel, en een loungeruimte voorzien. Zowel de familieleden die bij de bevalling aanwezig zijn, als ouders die hun baby op neonatologie komen bezoeken, kunnen in de lounge terecht om zich even op te frissen, iets te eten of drinken, of hun ervaringen met andere ouders te delen.

Kwalitatieve zorg garanderen

Naast het verbeteren van het comfort voor patiënten, maakt Kliniek Sint-Jan met de vernieuwingen ook de multidisciplinaire samenwerking gemakkelijker. Pediaters, verloskundigen, gynaecologen en andere artsen of paramedici kunnen gemakkelijker informatie uitwisselen en overleggen. Dat bevordert de kwaliteit van de zorg en de opvolging van de patiënt.
“Met het hele team willen we moeders en baby’s zowel fysiek als mentaal maximaal ondersteunen tijdens de dagen dat ze hier zijn, maar ook ervoor en erna”, zegt dokter Jean-Paul Van Gossum, diensthoofd gynaecologie en verloskunde. “We informeren ouders bijvoorbeeld uitgebreid over de verschillende aspecten van borstvoeding, laten meer dan 1 persoon toe in het verloskwartier en hebben aandacht voor het slaapritme van de baby als er onderzoeken nodig zijn. Het zijn maar enkele voorbeelden waarmee we voldoen aan de voorwaarden om het internationale label te krijgen van Baby Friendly Hospital.”

15 jaar erkenning

Met dat label erkent de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF de inspanningen van Kliniek Sint-Jan om elke baby en mama de beste kans te geven op het gebied van gezondheid en welzijn. In 2008 kreeg het Brusselse ziekenhuis de erkenning voor het eerst. Sindsdien werd het kwaliteitsmerk al 4 keer opnieuw uitgereikt.
 
“We zijn trots dat we het label al 15 jaar mogen dragen. Slechts 5 andere Belgische ziekenhuizen zijn er samen met ons in geslaagd om het zonder onderbreking te behouden. Met het nieuwe Moeder-Kind Plateau willen we ook in de komende jaren inspelen op de behoeften van ouders en hun baby’s en hen de allerbeste zorgen aanbieden”, besluit Alexandre Deschuymere, CEO van Kliniek Sint-Jan.

PowerPoint-presentaties van de sprekers

PDF-pictogram20231204_conference_de_presse_plateau_mere-enfant_nl.pdf

***


Isabelle Bastaits
Verantwoordelijke Communicatie Kliniek Sint-Jan
ibastait@klstjan.be
+32 479 24 99 04

Alexandre Deschuymere
CEO
adeschuymere@klstjan.be

Dr Jean-Paul Van Gossum
Diensthoofd gynaecologie en verloskunde
jpvangossum@klstjan.be

Dr Bénédicte Mondovits
Diensthoofd pediatrie
bmondovits@klstjan.be

Carine Vanden Hende
Hoofdvroedvrouw van de materniteit, het verlosblok en de dienst neonatologie
cvandenhende@klstjan.be

Sabine Van de Pol
Zorgcoördinator Moeder-Kind Plateau en geestelijke gezondheidszorg
svandepol@klstjan.be

Catherine Deldime
Verantwoordelijke neonatologie
cdeldime@klstjan.be

Bestand(en)