Transthoracale echocardiografie

Wat is een echocardiografie?

Bij een echocardiografie wordt er gebruik gemaakt van ultra geluidsgolven om het hart te bekijken vanuit verschillende hoeken. De golven worden weerkaatst door weefsels en bloedvaten en terug opgevangen door de sonde. Op deze manier kunnen er beelden worden gecreëerd van het hart en andere informatie verkregen, zoals stroomrichting en snelheid van bloed.

Waarom een echocardiografie?

Met dit onderzoek kan de ejectiefractie van het hart worden bepaald, regio's met verminderde contractiliteit worden aangetoond (hypokinesie) of regio's zonder contractiliteit (akinesie). Ook kunnen bewegingen van het klepapparaat bestudeerd worden, en met het doppler onderdeel kan de bloedstroom over de kleppen in beeld worden gebracht.

Duur van het onderzoek

Dit onderzoek neemt ongeveer een half uur in beslag.

Voorbereiding

U heeft een ontbloot bovenlijf. Er zal u worden gevraagd in linker of rechter zijligging op de onderzoekstafel plaats te nemen.. Elektroden worden aan gebracht en met het toestel verbonden.

Het onderzoek

De cardioloog brengt een gel aan op de huid, voor een beter kontact tussen sonde en huid. Deze gel voelt koud aan. De sonde wordt op geplaatst op verschillende plaatsen op de huid en aldus kan het hart worden bekeken. Dit onderzoek is volledig pijnloos, maakt niet gebruik van schadelijke straling, en tast geen bloedvaten aan.

Na het onderzoek

De gel op de huid wordt verwijderd. De cardioloog herbekijkt de geregistreerde beelden en stelt zijn protocol op. De aanvragende arts of specialist zal een dubbel ontvangen van dit protocol.