Pneumologie

De dienst pneumologie zorgt voor de behandeling van acute en chronische ademhalingsziekten bij de volwassene. Het betreft ziekten die de bronchiën, de longen, het borstvlies en het mediastinum (= ruimte tussen de longen) aantasten.

Revalideren na COVID-19

Heb je COVID gehad en voel je je fysiek en/of mentaal nog niet zoals voordien? Of verloopt je herstel trager dan gehoopt?

Kliniek Sint-Jan biedt twee revalidatieprogramma’s aan, op maat van jouw specifieke situatie en klachten. Wij zorgen ervoor dat je dankzij een gerichte behandeling snel vooruitgang boekt. Voor meer informatie:
https://www.klstjan.be/revalideren-na-covid-19

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • hoesten,
  • fluimen,
  • kortademigheid,
  • pijn in de borststreek,
  • sommige slaapstoornissen en slaperigheid overdag.

De pneumologie bekommert zich om

  • astma en ademhalingsallergieën,
  • ademhalingsziekten die verband houden met tabak, zoals chronische bronchitis en emfyseem,
  • long- en borstvlieskanker,
  • infecties zoals longontsteking, borstvliesontsteking, tuberculose, enz.
  • ademhalingsstoornissen tijdens de slaap (apneu,…)

Ons medisch-technisch plateau omvat het onderzoeken van de longfunctie (= het meten van de adem), de bronchoscopie (= onderzoek van de bronchiën) en het slaaponderzoek (polysomnografie). De nauwe samenwerking met de thoracale chirurg laat een snelle toegang tot de technieken voor onderzoek van het borstvlies (thoracoscopie) en het mediastinum (mediastinoscopie) toe.

Onze dienst behandelt thoracale kankers in samenwerking met de op de site van de Kliniek beschikbare specialiteiten (thoracale chirurgie, radiotherapie, beeldvorming, anatomopathologie en moleculaire biologie, neurochirurgie,…) en een gespecialiseerd paramedisch kader (referentieverpleegkundige oncologie, data manager, oncopsycholoog,…). De rechtstreekse toegang tot spitstechnologie (scanner van de nieuwste generatie, PET Scan, NMR,…) laat toe aanvullende evaluaties uit te voeren binnen een zeer beperkte termijn. Alle specialisten die betrokken zijn bij de pool throracale oncologie komen elke week samen voor een multidisciplinair overleg om de voor elk geval specifieke behandelingen te bepalen.

Binnen de dienst laat de raadpleging tabacologie een behandeling van de afhankelijkheid van tabak toe door het bieden van hulp bij de ontwenning en een gepersonaliseerde en specifieke begeleiding.

Wij zorgen ook voor de behandeling van patiënten met ademhalingsanomalieën tijdens de slaap (syndroom van slaapapneu) evenals meer specifieke stoornissen (rusteloze benen syndroom,…).

De evaluaties van de allergische ademhalingsaandoeningen worden uitgevoerd op de raadpleging pneumologie. De dienst behandelt eveneens meer complexe pathologieën (kruisallergieën, geneesmiddelenallergieën met provocatietechnieken,…) in samenwerking met de NKO-specialisten en dermatologen.

Route

790

Telefoonnummer secretariaat

02/221.99.12

Email secretariaat

pneumologie@klstjan.be

Uurrooster secretariaat

maandag

8:30 - 13:00
14:00 - 17:00

dinsdag

8:30 - 13:00
14:00 - 17:00

woensdag

8:30 - 13:00
14:00 - 17:00

donderdag

8:30 - 13:00
14:00 - 17:00

vrijdag

8:30 - 13:00
14:00 - 17:00
566

Artsen en paramedici

Dr
Dienst pneumologie
Diensthoofd pneumologie
Dr
Dienst pneumologie
Dr Marie Perrot, pneumologue à la Clinique Saint-Jean
Dr
Dienst pneumologie
Dr
Dienst pneumologie
Dr
Dienst pneumologie