De afdeling Digestieve heelkunde, opgericht door Professor Oscar De Mees in 1912, ontwikkelde zich gaandeweg tot de afdeling Digestieve, thoracale en endocriene heelkunde vanaf 1975.
Haar werkingsveld bestaat uit de behandeling van digestieve, thoracale en endocriene pathologieën en de heelkundige spoedgevallen die geklasseerd worden in twee groepen:
Goedaardige aandoeningen:
- De aandoeningen van de buikwand (behandeling van lies- en navelbreuken, eventraties) en van de galblaas (cholelithiasis (galstenen), acute cholecystitis, …)
- Maagzweren en gastro-oesofageale reflux
- Obesitas: deze pathologie is een belangrijke activiteit van de afdeling. De best mogelijke behandelingswijze wordt beslist tijdens multidisciplinaire vergaderingen met de leden van de Obesitaskliniek.
- Blindedarmontsteking
- Colondivertikel
- De pathologie van de anus of proctologie (anale fistel, anale fissuur, hemorroïden, ….)
- De functionele rectumpathologie (rectokèle, rectale prolapsus, anale incontinentie)
- Goedaardige longaandoeningen (pneumothorax, ...) met inbegrip van de diagnosetechnieken
- Krop, pathologieën van de bijschildklieren en van de bijnier
Kwaadaardige aandoeningen:
- Darm- en rectumkanker
- Maagkanker
- Longkankers en mediastinale tumoren
- Schildklierkankers
Onze afdeling werkt nauw samen met de gastro-enterologie, endocrinologie, nucleaire geneeskunde, nefrologie en radiologie van de kliniek. De behandeling van elke patiënt met slokdarm-, long- of schildklierkanker gebeurt multidisciplinair, zoals bepaald door de goede geneeskundige praktijken.
Het overgrote deel van onze digestieve en thoracale ingrepen gebeuren via laparoscopie (cœlioscopie) en thoracoscopie door gebruik te maken van kleine littekens. De laparoscopie vermindert de postoperatieve pijn, de ligduur, het aantal postoperatieve breuken (eventraties) en is esthetisch een pluspunt.
Zo kunnen wij onze patiënten, samen met heelkundige spitstechnologieën, de beste zorgen toedienen.
Route