Bekkenbodemkliniek

Bekkenbodemproblemen komen frequent voor. Zo heeft één vrouw op vier wel eens last van urineverlies. Problemen bij de stoelgang en pijn in het gebied van de bekkenbodem zijn vaak gehoorde klachten. Daarnaast krijgt ongeveer één vrouw op tien in haar leven met verzakkingsklachten te maken. Voor veel mensen is het moeilijk om over dit soort problemen te praten, uit schaamte of omdat ze denken dat er weinig aan gedaan kan worden. De medewerkers van de multidisciplinaire bekkenbodemkliniek zijn er om in nauw overleg met elkaar en met uw huisarts naar een oplossing voor uw probleem te zoeken.

Bekkenbodem

Met de bekkenbodem wordt het geheel van spieren en bindweefsels aan de onderzijde van het bekken bedoeld. De plasbuis, het rectum (dikke darm) en bij vrouwen de vagina monden erin uit. Meestal is de bekkenbodem een beetje aangespannen. Door te ontspannen laat de bekkenbodem toe dat urine, stoelgang en flatus (windjes) kunnen passeren en dat seksualiteit mogelijk is.

Wanneer er in dit complexe geheel iets misloopt, of als er bijvoorbeeld bij een bevalling beschadiging van de weefsels optreedt, kunnen er bekkenbodemklachten optreden.

 

Klachten

Bekkenbodemproblemen kunnen ondermeer leiden tot de onder meer volgende klachten:

  • Urine-incontinentie, veelvuldig plassen en blaasontstekingen
  • Stoelgangincontinentie of juist moeite om de ontlasting kwijt te raken
  • Verzakking van organen doorheen de bekkenbodem
  • Pijn in het gebied 

Behandelingen

Afhankelijk van uw klachten en het probleem dat u hebt, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Soms kan een kinesitherapeut door oefening en advies uw klachten onder controle krijgen. Voor andere aandoeningen is een behandeling met medicatie of met hulpmiddelen zoals een ring aangewezen. Voor weer andere problemen is een operatie de beste behandeling. In veel gevallen zal er een combinatie van behandelingen worden voorgesteld.

Multidisciplinair Team

In de bekkenbodemkliniek werkt een multidisciplinair team met specialisten uit verschillende vakgebieden samen. Zij bekijken uw klacht vanuit hun eigen kennis en ervaring, en stellen u na overleg een gezamenlijk behandelplan voor.

Route

001

Niveau

1

Telefoonnummer secretariaat

02/221.99.42

Uurrooster secretariaat

maandag

08:00-12:30
13:30-17:00

dinsdag

08:00-12:30
13:30-17:00

woensdag

08:00-12:30
13:30-17:00

donderdag

08:00-12:30
13:30-17:00

vrijdag

08:00-12:30
13:30-17:00
566

Artsen en paramedici

Mevr.
Dienst fysiotherapie
Seksuoloog