Werelddag tegen Kanker: Kliniek Sint-Jan investeert in nieuwste technologie voor betere preventie en behandeling

04/02/2021
  • Evenement

4 februari is het Werelddag tegen Kanker. Onze dokters, specialisten en zorgpersoneel vechten vandaag, en elke andere dag, tegen de vele vormen van deze ziekte. Om dat zo goed mogelijk te doen, investeren we ook in de nieuwste technologie. Zo namen we bijvoorbeeld een nieuwe machine in gebruik om bestralingen nog correcter te laten verlopen, en een techniek waarbij prostaatkanker accurater vastgesteld wordt met minder ongemak voor de patiënt.

Een woordje uitleg.

1. Halcyon-versneller

Wat is het?
We behandelen kanker onder andere via radiotherapie. Daarbij bestralen we de patiënt met ioniserende stralen om kankercellen te beschadigen. Voor uitwendige bestraling gebruiken we sinds kort de ultramoderne Halcyon-versneller. Dat bestralingstoestel werkt sneller en nauwkeuriger.

Wat is het verschil met vroeger?
Vroeger moesten patiënten langer onder de scanner liggen. Daardoor was de kans dat de patiënt bewoog groter, waardoor er minder precies bestraald kon worden of de behandeling verstoord werd.

Wat zijn de voordelen voor de patiënt?
Voor de patiënt verloopt de behandeling veel sneller en comfortabeler. Zo maakt de Halcyon-versneller minder lawaai en zijn de bewegingen zachter. Het toestel werkt ook nauwkeuriger. Het IDENTIFY RT-systeem sluit daarnaast dankzij de patiëntenherkenning foute bestralingen uit.

Meer info

 

2. MRI-echo fusie biopsie

Wat is het?

Wanneer onderzoek uitwijst dat er een grote kans is op prostaatkanker, wordt bij de patiënt een MRI-scan genomen met het oog op een nauwkeurige plaatsbepaling voor een biopsie. Vervolgens worden de beelden van de MRI-scan bovenop die van een echografie geplaatst (dit noemen we een fusie van de beelden) om uiterst precies perineaal (tussen rectum en balzak) te gaan “prikken” in de prostaat en een staal te nemen van de specifieke zone.

Wat is het verschil met vroeger?
Vroeger werden biopsieën rectaal genomen en moest de arts meerdere malen in de prostaat “prikken” om stalen te nemen, omdat de plaatsbepaling met behulp van echografie alleen minder nauwkeurig was. Dit was in de eerste plaats bijzonder pijnlijk voor de patiënt, maar de ingreep is daarenboven infectiegevoelig, waardoor de patiënt ook antibiotica diende te gebruiken voor, tijdens en soms na de biopsie.

Wat zijn de voordelen voor de patiënt?
Omdat artsen met de MRI-echo fusie-techniek via het perineum veel preciezer kunnen werken het aantal biopsies daalt, ervaart de patiënt veel minder pijn en wordt de kans op een infectie of andere bijwerkingen kleiner. Bovendien wordt dit onderzoek volledig terugbetaald en kan de patiënt dezelfde dag nog naar huis.

Meer info