Wedden dat je nooit meer op dezelfde manier naar een kiwi kijkt? #Movember

Palpez vos kiwis ! Un urologue belge explique le dépistage du cancer du testicule et de la prostate
23/11/2023
  • Nieuws

Eén op de acht mannen krijgt ooit in zijn leven prostaatkanker. Bij mannen tussen 20 en 35 jaar is teelbalkanker de meest voorkomende kankersoort. Voor beide ziekten is vroegtijdige opsporing cruciaal, want dat is de meest efficiënte manier om de verdere ontwikkeling van kanker tegen te gaan en zo levens te redden. Die vroegtijdige opsporing is bij teelbalkanker mogelijk door een eenvoudig zelfonderzoek. Om hier de aandacht op te vestigen, heeft Kliniek Sint-Jan een filmpje gemaakt waarin dokter Sam Ward, uroloog in de kliniek, op speelse wijze uitlegt hoe je dat zelfonderzoek het best uitvoert.

 

Zowel teelbalkanker als prostaatkanker zijn geen gemakkelijke onderwerpen om ter sprake te brengen. De ziektes kunnen schaamte met zich meebrengen. De kliniek spoort alle mannen, ongeacht hun leeftijd, aan om over dit onderwerp te praten met hun familie en vrienden. Want hoe meer we met z’n allen weten over deze kankers, hoe beter we ze kunnen opsporen en behandelen. Ook de huisarts kan hierbij helpen.

Prostaatkanker: de stille vijand

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen en wordt soms een stille vijand genoemd. Omdat er in een vroeg stadium vaak geen symptomen zijn, is regelmatige screening essentieel. Mannen boven de 50 en mannen die risicofactoren vertonen zoals familieleden die de ziekte kregen, zouden regelmatig onderzocht moeten worden via een PSA-bloedtest (prostaatspecifiek antigeen) en een rectaal onderzoek. Die tests kunnen prostaatkanker in een vroeg stadium opsporen wanneer de kans op genezing het grootst is. Bij één op de acht mannen zal op een dag prostaatkanker worden vastgesteld.

Teelbalkanker: waakzaamheid en zelfonderzoek

Teelbalkanker komt minder vaak voor dan prostaatkanker en wordt vooral bij jonge mannen vastgesteld. Regelmatig zelfonderzoek is een eenvoudige en efficiënte manier om onregelmatigheden op te sporen. Daarom is het belangrijk dat mannen de ziekte kennen en weten hoe ze hun teelballen kunnen controleren.
Als ze een onverklaarbare zwelling, knobbel of pijn in een van hun teelballen opmerken, raadplegen ze best zo snel mogelijk een arts. Bij teelbalkanker is er namelijk een grote kans op genezing als de ziekte snel wordt ontdekt.

Inzet voor de gezondheid van mannen

Kliniek Sint-Jan en het team van urologen zetten zich dagelijks in voor de gezondheid van mannen. We bieden alle patiënten hoogwaardige zorg, advies en ondersteuning ongeacht hun leeftijd of situatie. We sporen mannen dan ook aan om hun gezondheid zelf in handen te nemen door zich regelmatig te laten screenen op prostaatkanker en hun teelballen zelf te onderzoeken. Negeer geen signalen of symptomen en aarzel nooit om een gezondheidsprofessional te raadplegen. Samen kunnen we een verschil maken in de strijd tegen deze kankertypes.”
 
*Wist je dat ‘movember’ een samentrekking is van ‘mo’ (dat komt van ‘moustache’, snor in populair Australisch) en ‘november’ (de maand)?