Wat bij insectenbeten?

Comment réagir aux piqûres d’insectes ?
24/08/2023
  • Nieuws

Elk insect is anders

Je zal het ook al wel gemerkt hebben dat niet iedereen evenveel last heeft van insectenbeten, net zoals van zweet. Zo worden muggen bijvoorbeeld aangetrokken door chemische stoffen in je zweet zoals melkzuur, die in hogere concentraties aanwezig zijn na het sporten of bij hitte, en niet door iedereen in dezelfde mate geproduceerd worden. Ook je lichaamswarmte en de koolstofdioxide die je uitademt zijn verleidelijk voor muggen, en verschillen van persoon tot persoon. 

Mug, spin of bedwants? 

Eens je gebeten bent, is het niet altijd makkelijk om te bepalen welk beestje de dader is. Muggenbeten komen meestal alleen voor, niet per twee of drie naast elkaar, en vormen een rode zwelling met 1 puntje in het midden. Bij spinnenbeten daarentegen, zie je ook een rood bultje met meestal 2 puntjes naast elkaar in het midden. Bij bedwantsen gaat het eerder om kleine rode vlekjes in een rechte lijn of in groepjes. 

Tips als de beet jeukt

Als je jeuk hebt na een insectenbeet, kan je de volgende stappen ondernemen:

  • Wat bij insectenbeten?Maak de beet proper met water en zeep.
  • Leg een koud kompres of een ijsblokje gewikkeld in een doek op de beet om een mogelijke ontsteking of jeuk tegen te gaan.
  • Als de jeuk blijft duren, kan je een vrij verkrijgbare verzachtende crème op basis van cortisone gebruiken. Die mag je niet langer dan een paar dagen gebruiken zonder medisch advies.
  • Probeer niet te krabben, want dat kan de jeuk verergeren of het risico op infectie vergroten.
  • Indien nodig kan je bij meerdere steken een antihistaminicum nemen. 
     

Denk je dat je gebeten bent door een teek?
Ontdek hier wat je moet doen bij een tekenbeet.