(Overmatig) zweten tegengaan: hier kan je op letten

La transpiration : quelques petits gestes pour vous aider
21/08/2023
  • Nieuws

Zweten is eigenlijk een heel natuurlijk mechanisme om je lichaamstemperatuur te beheersen. Nadat je gezweet hebt, kan je het koud krijgen, omdat de zweetdruppels verdampen op je huid. Ook dat is perfect normaal. 

Niet iedereen zweet evenveel, verschillende factoren kunnen een rol spelen zoals de omgevingstemperatuur, genetische aanleg, je hormonen, stress, bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes of schildklierproblemen, en lichaamsbeweging. Elke persoon is anders, waardoor andere elementen (overmatig) zweten kunnen verklaren. Als het overmatig zweten bijvoorbeeld het gevolg is van een bepaalde aandoening, kan de behandeling van de ziekte het ongemak eventueel wegnemen.

Zweetgeur

Ook de geur van je zweet is afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan voeding, medicatie, hormonen, persoonlijke hygiëne of ziekten. Om onaangename geuren te beperken, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je persoonlijke hygiëne en luchtige, ademende kledij te dragen.

(Overmatig) zweten tegengaan: hier kan je op lettenEnkele tips om zweten tegen te gaan

Om zweet bij warme temperaturen zoveel mogelijk te vermijden, kan je de volgende adviezen in je achterhoofd houden:

  • Probeer stress te beperken
  • Vermijd heel warme of sterk gekruide voedingsmiddelen.
  • Gebruik een antitranspirant in plaats van een deodorant. Deodorants camoufleren zweetgeur. Antitranspiranten daarentegen bevatten aluminiumzouten die zweten tegengaan door je zweetporiën te vernauwen.
  • Draag kledij van natuurlijke vezels zoals katoen en linnen

Je kan ook altijd terecht bij onze dermatologen, om andere opties te bespreken zoals botox of iontoforese. 

Graag meer gezondheidstips?
Lees in deze blog hoe je uitdroging kan voorkomen.