Opening van de allereerste craniofaciale kliniek van België

dentiste clinique bruxelles
19/06/2023
  • Nieuws

In het centrum van de stad behandelt de kliniek alle mondaandoeningen, tegen geconventioneerde tarieven

Brussel, 19 juni 2023 - Kliniek Sint-Jan en haar dienst voor tandheelkunde hebben een gigantische stap voorwaarts gezet voor de tandheelkunde in ons land. Ze openden namelijk onlangs de eerste craniofaciale kliniek van België, waar patiënten met complexe mond- en tandproblemen terechtkunnen voor een holistische en multidisciplinaire behandeling. De dienst zet volop in op de ‘digitale flow’ en is uitgerust met een waaier aan nieuwe technologieën en ultrageavanceerde apparatuur, om de kwaliteit van de diagnoses en behandelingen nog verder te perfectioneren.

Na enkele maanden van verbouwingen heeft de dienst voor tandheelkunde afgelopen zaterdag de nieuwe lokalen officieel ingehuldigd. Het gloednieuwe plateau bevindt zich op de site Middaglijn van Kliniek Sint-Jan en biedt onderdak aan de nieuwe craniofaciale kliniek. Daarnaast vormt het een uitbreiding op het huidige aanbod van tandheelkundige zorg.

Craniofaciale kliniek: de multidisciplinaire aanpak bij uitstek

Ramin Marashi, tandarts en doctor in de tandheelkunde en gnathologie, staat vanaf 1 juli aan het hoofd van deze nieuwe dienst. Er zullen dagelijks heel wat patiënten ontvangen worden voor een complete, snelle en multidisciplinaire behandeling.

“Als een patiënt naar ons komt omdat hij pijn in zijn kaak voelt, voeren we met behulp van ultrageavanceerde apparatuur en technologieën een volledige analyse uit van zijn schedel, kaak, onderkaakbewegingen en zelfs zijn houding. Je staat er niet altijd bij stil, maar craniofaciale pijn kan ook voortvloeien uit een asymmetrische houding, en omgekeerd”, aldus M-Ali. Khamaktchian, diensthoofd gespecialiseerde tandheelkunde.

Dankzij die uitgebreide onderzoeken kunnen de specialisten snel de bron van het probleem identificeren en een concreet behandelingsplan voorstellen aan hun patiënten. De tandartsen en chirurgen werken daarbij rechtstreeks samen met maxillofaciale kinesisten en osteopaten, en met de diensten orthopedie, fysische geneeskunde, reumatologie, NKO en neurologie van Kliniek Sint-Jan.

Innovatie ten dienste van de patiënt

Om de nieuwe kliniek operationeel te maken en het algemene zorgaanbod nog verder te verbeteren, investeerden de dienst voor tandheelkunde en Kliniek Sint-Jan in heel wat nieuwe technologieën: een camera voor digitale afdrukken, 3D-simulatiesoftware, apparatuur voor computergeleide implantaatchirurgie, een systeem voor dynamische occlusie met bewegingstrackers, 3D-radiografie van de nieuwste generatie en een stralingsvrij systeem voor houdingsanalyse.

Ook de nieuwe ‘geconnecteerde’ vergaderruimte van de Académie Européenne d’Implantologie Orale pakt uit met heel wat innovaties. Deze ultramoderne conferentiezaal is uitgerust met verschillende reuzenschermen, hd-camera’s en alle apparatuur die nodig is om geluid en beeld realtime uit te zenden over de hele wereld. Specialisten kunnen in de zaal lesgeven, hun ervaringen delen met anderen om de meest geschikte behandeling(en) voor te stellen en zelfs live chirurgische ingrepen uitvoeren, in het gezelschap van collega’s van over de hele wereld.

Toestand van de tandheelkunde in België

Al die behandelingsmogelijkheden zijn absoluut welkom, gezien de problemen met mondgezondheid in België. Het InterMutualistisch Agentschap (IMA) meldt namelijk dat slechts de helft van de Belgische bevolking minstens één keer naar de tandarts ging in de periode 2018-2020, bij gebrek aan financiële middelen of uit nalatigheid.

Een goede mond- en tandgezondheid is echter van essentieel belang, want het heeft een belangrijke impact op de algemene gezondheid van de patiënt. Kliniek Sint-Jan en haar tandheelkundige dienst willen hun aanbod dan ook voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken, door het geconventioneerde tarief toe te passen en de prijzen die universitaire ziekenhuizen hanteren voor prestaties buiten de nomenclatuur.

“Hier bieden we kwaliteitszorg aan voor al onze patiënten. We werken met een zeer breed panel aan specialisten binnen een geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak, waardoor patiënten niet van de ene dienst naar de andere worden doorverwezen voor een duidelijk antwoord op hun vragen. Ze krijgen meteen de juiste informatie en kennen hun behandelplan aan het einde van de consultatie”, besluit Alexandre Deschuymere, algemeen directeur van Kliniek Sint-Jan.

____

Over de Académie Européenne d’Implantologie Orale
De Académie Européenne d'Implantologie Orale is een opleidingscentrum voor tandartsen en tandspecialisten, en is sinds 2021 aanwezig in Kliniek Sint-Jan. Vanaf oktober 2023 zal een nieuwe académie, de Académie Européenne d’Orthodontie et d'Occlusodontie numérique, starten met haar opleidingen.