Nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker

Prostate traitement lutetium psma clinique saint jean bruxelles
09/06/2023
  • Nieuws

De Lutetium-PSMA-behandeling verbetert de levenskwaliteit van patiënten wanneer andere therapieën geen oplossing meer bieden.

Brussel, 8 juni 2023
Als eerste privéziekenhuis in Brussel en Wallonië, biedt Kliniek Sint-Jan patiënten een nieuwe techniek aan voor de behandeling van prostaatkanker. Het gaat om een therapie met het radioactieve geneesmiddel 177Lutetium-PSMA. De techniek is pijnloos, geeft weinig bijwerkingen en verbetert de levenskwaliteit van patiënten die niet meer geholpen kunnen worden met traditionele therapieën zoals chirurgie, radio-, hormoon- of chemotherapie.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen, in 2020 kregen 71.647 mannen de diagnose in België. Om prostaatkanker te behandelen bestaan er verschillende technieken.

“In wekelijkse multidisciplinaire besprekingen analyseren we de klachten en gezondheidstoestand van een patiënt en stemmen we de behandeling en het zorgtraject daarop af”, vertelt dr. Peter De Wil, diensthoofd urologie in Kliniek Sint-Jan.

Zo bekijken artsen gewoonlijk eerst of chirurgie of radiotherapie mogelijk is. Als de patiënt na zo’n behandeling hervalt, wordt hormoontherapie en vervolgens chemotherapie voorgesteld. Wanneer ook die methoden niet meer doeltreffend zijn, is er sinds mei een innovatieve behandeling met 177Lutetium-PSMA mogelijk in Kliniek Sint-Jan.

Bij de behandeling wordt de radioactieve stof Lutetium-177 gekoppeld aan het prostaatspecifiek membraanantigeen (PSMA), een eiwit dat in verschillende weefsels voorkomt maar bij prostaattumorcellen in een hoge dosis aanwezig is. Het geneesmiddel 177Lutetium-PSMA wordt vervolgens toegediend via een infuus en zal zich op de PSMA-eiwitten van de kankercellen vasthechten. Door de radioactieve straling zal het vervolgens de kankercellen afzwakken of vernietigen.

Dr. Sam Ward, uroloog in Kliniek Sint-Jan: “Met deze behandeling kunnen we patiënten helpen die op het einde van hun behandeltraject zijn. Als andere technieken geen effect meer hebben, kunnen we met deze therapie hun leven verlengen. Zo leven patiënten gemiddeld nog 13 maanden na een Lutetium-PSMA-behandeling.[1] Daarnaast verbeteren we ook de levenskwaliteit in de laatste maanden omdat patiënten minder (bot)pijn ervaren, zich beter voelen, en de bijwerkingen van de therapie niet zo uitgesproken zijn en minder vaak voorkomen in vergelijking met de traditionele technieken.”

Dr. Philippe Declerck, diensthoofd nucleaire geneeskunde in Kliniek Sint-Jan: “In het Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC) bespreken verschillende artsen en paramedici de aangewezen behandelmethode per patiënt. Elke patiënt en elke tumor is anders dus we bekijken wat de meest geschikte behandeling is, volgens de internationale richtlijnen en in samenspraak met de patiënt. Ook deze nucleaire therapie zal niet bij iedereen op dezelfde manier aanslaan, maar leidt wel bij 2 op de 3 patiënten tot een stabilisatie of vermindering van de kankeractiviteit.”

Om de Lutetium-PSMA-behandeling te krijgen, komt een patiënt 4 keer langs in het ziekenhuis, met een interval van 6 tot 8 weken tussen elk bezoek. De behandeling wordt terugbetaald door de mutualiteit.

prostate traitement bruxelles

[1] Journal of Nuclear Medicine