De Borstkliniek: alle onderzoeken en (para)medische experten op 1 plaats

Clinique du sein Bruxelles
14/04/2023
  • Nieuws

Elk jaar krijgen ongeveer 10.500 Belgen te horen dat ze borstkanker hebben. Gelukkig overwinnen veel patiënten de ziekte. In Kliniek Sint-Jan hebben we een erkende, coördinerende borstkliniek waar vrouwen die zich zorgen maken, terechtkunnen. Hoewel borstkanker slechts bij een minderheid van de mannen voorkomt, kunnen ook zij hier behandeld worden. In onze borstkliniek brengen we alle consultaties, onderzoeken en de opvolging van een patiënt op 1 plaats samen. Ervaren specialisten zoals borstradiologen, borstchirurgen, oncologen, radiotherapeuten, en oncologische coördinatieverpleegkundigen werken er samen om patiënten ondersteuning op maat te bieden.

Coördinerende borstkliniek sinds 2008

Clinique du sein agréée Bruxelles

Al 15 jaar maakt onze borstkliniek deel uit van de 52 centra die erkend zijn als coördinerende borstkliniek. We kregen die titel omdat we aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen. Bij een vermoeden van een probleem is het belangrijk om je te laten onderzoeken in zo’n erkende borstkliniek. Uit een recent onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt immers dat vrouwen die behandeld worden in een erkende borstkliniek tot 30% meer kans hebben om te overleven dan in een centrum zonder erkenning voor borstkanker. Ook voor andere problemen dan borstkanker (screening) kan je bij ons terecht, denk bijvoorbeeld aan goedaardige borstaandoeningen (pijnlijke borsten, abcessen, cysten, …).

BORSTKLINIEK

Medisch plateau

Clinique du sein reconnue Bruxelles

De Borstkliniek heeft 15 jaar ervaring binnen haar vakgebied opgebouwd. Ze biedt aan patiënten de mogelijkheid om het volledige behandeltraject op 1 plaats (een medisch plateau) te doorlopen, wat vrij uniek en vooral praktisch is. Zowel de mammografie en echografie, als de gesprekken met de oncoloog, borstchirurg, radiotherapeut of psycholoog worden er op 1 plaats samengebracht zodat patiënten zich op hun gemak voelen.

Naast onze focus op een persoonlijke, warme aanpak, investeren we ook volop in onze dienstverlening. Zo komen er binnenkort nieuwe mammografie- en echografietoestellen in de Borstkliniek bij om meer vrouwen te kunnen screenen en de wachttijden te verkorten.

Multidisciplinaire zorg

Bien-être Clinique du sein Bruxelles

In de Borstkliniek werken artsen samen met paramedici in een multidisciplinair, meertalig team. Dat team bestaat uit radiologen, oncologen, plastisch chirurgen, fertiliteitsartsen, acupuncturisten, klinisch genetici, psychologen, diëtisten, specialisten oncorevalidatie, bandagisten, kinesitherapeuten, enzovoort. Het aanspreekpunt is de oncologische coördinatieverpleegkundige. Zij is altijd beschikbaar, organiseert de planning van onderzoeken en behandelingen, kan uitleg geven bij medische termen, overlegt met de artsen en specialisten en zorgt ook voor de communicatie tussen alle betrokken partijen.

BORSTKLINIEK

Aandacht voor mentale gezondheid

Mentale gezondheid is een belangrijk aspect tijdens een kankerbehandeling dat wel eens vergeten wordt. Daarom besteden we hier aandacht aan. Zo organiseren we verschillende activiteiten tijdens een behandelingstraject zoals workshops kunsttherapie, sessies sofrologie, massages en gelaatsverzorging. Patiënten kunnen ook naar ons ‘hormono-café’ komen, dat is een ontmoetingsmoment waar ze ervaringen kunnen delen met elkaar en met ons team. Verder bieden onze psychologen patiënten én hun naasten emotionele ondersteuning tijdens en na de behandeling.

Heb je een zwelling, rode plek, knobbeltje of een ander probleem opgemerkt aan je borst(en)?
Neem dan contact op met de coördinatieverpleegkundige van de Borstkliniek:  via 02/221.90.42 of via het secretariaat 02/221.97.97 (kies optie 2).
Je kan ook mailen naar breastcare@clstjean.be.