Artificiële intelligentie om prostaatkanker sneller te detecteren

quantib detection cancer de la prostate clinique saint-jean
13/11/2023
  • Nieuws

Als eerste ziekenhuis in Brussel investeert Kliniek Sint-Jan in Quantib® Prostate, software die ingeschakeld wordt bij de verwerking van MRI-beelden. Dankzij de ondersteuning van artificiële intelligentie kunnen onze radiologen en urologen een preciezere diagnose stellen bij een vermoeden van een prostaatprobleem en vervolgens het behandelplan daarop afstemmen.

Wat gebeurt er bij een MRI-onderzoek van de prostaat?

Als een van onze urologen vermoedt dat er een probleem is dat via een MRI-scan opgehelderd kan worden, zal die je aanbevelen om zo’n scan van de prostaat te laten nemen in onze kliniek. Dat onderzoek wordt uitgevoerd met een MRI-scanner, een apparaat dat een dwarsdoorsnede van een deel van je lichaam maakt met behulp van magnetische velden.


Eens de scan achter de rug is, beschrijft een radioloog de verdachte zone die hij ziet, bepaalt hij hiervan het volume, en geeft hij een score (PI-RADS) die bepaalt hoe groot de kans op prostaatkanker is. Een lage score betekent dat de prostaat regelmatig bekeken moet worden. Bij een gemiddelde score worden ook andere parameters geanalyseerd en bij een hoge score wordt het letsel door de radioloog afgelijnd en voert de uroloog een biopsie uit. Soms bekijkt ook een tweede radioloog de MRI-beelden.


Voortaan roept Kliniek Sint-Jan hierbij hulp in van de AI-software Quantib Prostate.

Hoe verandert de software de analyse van de MRI-scan?

Het programma automatiseert bepaalde stappen. Zo markeert het mogelijke letsels, en kan het die letsels met een klik op de knop omlijnen en segmenteren als de radioloog ze als verdacht detecteert.


De software leidt de radioloog ook doorheen een gestandaardiseerd protocol. Dat betekent dat het programma zelf een aantal parameters analyseert. Vervolgens kan de arts die resultaten, de PI-RADS score bijvoorbeeld, checken en eventueel aanpassen.


Bovendien kunnen de bevindingen van de tool nuttig zijn in een volgende fase, bij de behandeling. Als er bestraling nodig is met een radiotherapietoestel, kan de software het gebied afbakenen dat moet worden behandeld.

quantib detection cancer de la prostate clinique saint-jean

 

 

 

 

 

Bron: Quantib® Prostate (www.quantib.com)

Wat betekent dit voor mij als patiënt?

Als patiënt zal je sneller een kwalitatieve diagnose krijgen. De artsen kunnen de aanbevelingen van artificiële intelligentie gebruiken om hun conclusies te verfijnen. Zo wordt geen enkele stap bij de analyse van de beelden over het hoofd gezien en verloopt alles iets sneller.


Op die manier kunnen we prostaatkanker vroegtijdig opsporen en, indien er een probleem is, het opvolg- of behandelplan bepalen en opstarten. Radiologen, urologen, andere artsen en paramedici bespreken het gestandaardiseerd protocol namelijk samen. Ze vormen een multidisciplinair team om elke patiënt een aangepast zorgtraject te bieden.


Maak je je zorgen? Weet dan dat je voor verschillende problemen aan de urinewegen of geslachtsorganen bij onze dienst urologie terechtkan. Je kan contact opnemen via 02/221.99.53 of urologie@klstjan.be.