Lokaal bilan en volledige oppuntstelling

Clinique du sein

We maken een onderscheid tussen het bilan  van de tumor zelf en de eventuele aanwezigheid van metastasen die men tijdens de diagnose ontdekte.

Het lokale bilan

Het klinisch onderzoek, de mammografie, de echografie en de anatomopathologische resultaten van de eerder uitgevoerde punctie of biopsie laten toe de diagnose van borstkanker te stellen.

Vaak vraagt de senologische chirurg een magnetische resonantie van de borst om een duidelijk beeld te krijgen van het letsel en zijn omvang. Tegelijkertijd wordt de andere borst nogmaals gecontroleerd.

De volledige oppuntstelling

Vier belangrijke onderzoeken zullen u worden voorgeschreven om de afwezigheid van metastasen na te gaan:

  1. Een bloedproef zal toelaten abnormale veranderingen in het bot of van de lever na te gaan. Deze test laat ook toe de tumormarkers te doseren, niet als diagnostisch middel maar wel om later de evolutie van de ziekte te kunnen opvolgen.
  2. De radiografie van de longen en de echografie van de lever zijn routine onderzoeken bij het uitvoeren van het volledig bilan .
  3. Soms echter kan de uitvoering van een CT-scan verkozen worden om meer precieze aanwijzingen over de toestand van longen en lever te verschaffen.
  4. De botscintigrafie, uitgevoerd in de dienst nucleaire geneeskunde, laat toe na te gaan of het skelet intact is. Dit onderzoek is niet pijnlijk en niet gevaarlijk, noch voor u, noch voor uw omgeving. Het kan, indien nodig, met gerichte radiografieën van de beenderen worden aangevuld.

Een cardiologisch onderzoek zal worden uitgevoerd om de goede werking van het hart na te gaan. Een echografie zal worden uitgevoerd wanneer chemotherapie moet worden opgestart.

Meestal zullen deze onderzoeken voldoende zijn. Indien nodig kunnen ook nog bijkomende onderzoeken worden voorgeschreven, zoals de PETscan. Dit onderzoek maakt het mogelijk de aard te bepalen van specifieke letsels die door conventionele radiografie of op de scanner zichtbaar zijn.