Transoesofagale echocardiografie

Wat is een transoesofagale echocardiografie ?

Het hart wordt van zo dichtbij mogelijk onderzocht via een sonde die in de slokdarm wordt gebracht.

Waarom een transoesofagale echografie ?

De borstkaswand vormt een vervelende barrière die het achterliggende hart moeilijk benaderbaar maakt. Sommige aandoeningen zoals een lekkende klep, een stolsel in het hart of een opening tussen hartkamers, kunnen beter geëvalueerd worden via een slokdarmbenadering.

Voorbereiding

De patiënt moet minstens 6 uur nuchter zijn (niets eten noch drinken). Uw huisarts of cardioloog zal u zeggen welke medicamenten u moet stoppen. Het bovenlijf dient ontbloot te zijn. Electrodes worden op de borstkas geplaatst om het hartritme te volgen. Men zal U vragen een vals gebit te verwijderen. De keel wordt lokaal verdoofd met Lidocaïne spray (bittere smaak). U moet aan de dokter melden indien U allergisch bent aan dit product. Door deze spray krijgt U een gevoel van warmte en minder goed kunnen slikken. Via een infuus kan indien nodig een licht kalmeermiddel worden toegediend mocht het onderzoek onaangenaam zijn..

Het onderzoek

U krijgt een bijtblok in de mond. De sonde die ongeveer een vinger dik is, wordt via de mond in de slokdarm geschoven. Om de sonde makkelijker in te brengen moet u enkele malen slikken. Vervolgens leidt de dokter de sonde verder. U zult waarschijnlijk een onaangenaam beklemmend gevoel ervaren. Tijdens het onderzoek blijft u normaal door de neus ademen. Overtollig speeksel zal worden opgevangen via een kleine kom. Het onderzoek duurt 10 à 20 minuten afhankelijk van de onderliggende aandoening. Het hart wordt onder verschillende invalshoeken bekeken. De beelden worden opgeslagen om ze in tweede tijd te bestuderen.

Na het onderzoek

De keel kan 1 à 2 uur na het onderzoek nog verdoofd zijn. Het is beter om te wachten tot de verdoving volledig uitgewerkt is, voordat u eet of drinkt (gevaar op verslikken). U kunt best eerst wat drinken. Indien u dit zonder problemen kunt, mag u eten.

Indien een kalmeermiddel gegeven werd, u mag geen auto rijden (tot 4 uur na het onderzoek). Ook indien u nadien nog niet fit bent, kan U beter geen wagen besturen.

Resultaten

De cardioloog zal u in het kort het resultaat van zijn bevindingen meedelen. Een protocol wordt opgestuurd naar de dokter die het onderzoek aanvroeg. Deze laatste zal u van de volledige resultaten op de hoogte brengen en zal eventueel een behandeling voorstellen.