Hypertensiekliniek

2,5 miljoen Belgen lijden aan arteriële hypertensie en één op de twee personen met hoge bloeddruk wordt niet geïdentificeerd. Onder de groep patiënten bij wie de diagnose gesteld is, wordt slechts de helft behandeld.

De moeilijkheid van de identificatie van deze chronische aandoening komt voort uit de aard zelf van hoge bloeddruk: geen symptomen, geen pijn, het gaat om een “stille” ziekte, doch met ernstige verwikkelingen. De ziekte wordt doorgaans ontdekt tijdens een routinecontrole bij de huisarts.

Waarom? 

De Hypertensiekliniek is een gespecialiseerde structuur die de kwaliteit van de behandeling van de patiënt met hoge bloeddruk wil verbeteren, in overeenstemming met de aanbevelingen van de ESH (European Society of Hypertension). Zij is ontstaan uit de nauwe samenwerking tussen de diensten nefrologie en cardiologie. Zij kan rekenen op de expertise van een multidisciplinair team bestaande uit specialisten in de endocrinologie, radiologie, pneumologie, oogziekten, voedingsleer, enz.

De begeleiding van de patiënt tijdens zijn volledig diagnostisch traject wordt uitgevoerd door een coördinatieverpleegkundige, die het contactpunt is voor de patiënt, de huisarts en de verschillende specialisten.

Deze structuur werkt samen met uw huisarts en heeft als missie om:

 1. Een bilan op te stellen van uw hoge bloeddruk
  • Is er een omkeerbare oorzaak aanwezig?
  • Lijdt u, zonder het te weten, aan de gevolgen van AHT?
  • Wat is uw risico op cardiovasculaire verwikkelingen?
 2. U de beste behandeling voor te stellen in uw situatie
 3. U te informeren over de maatregelen die u kunt nemen om uw gezondheid te beschermen
 4. Eventueel controlebilans uit te voeren

Voor wie? 

De huisarts verwijst zijn patiënt door naar de Hypertensiekliniek voor een oppuntstelling:

 • Bij personen bij wie de hoge bloeddruk bevestigd moet worden (plaatsing van een bloeddrukmonitoring)
 • Bij personen die lijden aan een zogenaamd ernstige hoge bloeddruk (die meer dan 3 geneesmiddelen vereist, waaronder 1 diureticum, om een bloeddruk te bekomen < 140/90 mmHg) of een gecompliceerde hypertensie (die reeds gevolgen heeft op de gezondheid)
 • Bij hypertensiepatiënten met een verhoogd cardiovasculair risico
 • Bij jonge patiënten (< 40 jaar oud)
 • In bepaalde omstandigheden zoals zwangerschap, …

Locatie

Route

953

Tel: 02/221.93.28
Email: HTA@klstjan.be

Dienst

Uurrooster

Onze coördinatieverpleegkundige is beschikbaar elke weekdag van 9u tot 16u.

Na een telefonisch onderhoud met onze coördinatieverpleegkundige en een eerste oriëntering in functie van uw bloeddrukprofiel en de gegevensuitwisseling met uw huisarts, stellen wij u een diagnostische en therapeutische aanpak voor die aangepast is aan uw situatie.

Informatie voor de patiënt

Het team

In de Hypertensiekliniek werken specialisten van verschillende disciplines samen (nefrologiecardiologielaboratoriumradiologiegynaecologieendocrinologiepneumologieoogheelkunde, dieetkunde, voedkunde). In functie van het risicoprofiel van elke patiënt en de voorgeschreven diagnostische onderzoeken, verzamelt ieder de beoordelingsfactoren (voorgeschiedenis, klinisch onderzoek, medische beeldvorming, …) van zijn specialisme. Op basis van een multidisciplinair overleg wordt dan een aangepaste behandeling voorgesteld, die nadien opgevolgd en beoordeeld wordt.

Meer weten

Artsen en paramedici

Dr
Dienst cardiologie
Coördinator Hypertensiekliniek