Welzijn en oncologische revalidatie

Wellness – welzijn

Kanker en zijn behandelingen kunnen gevolgen hebben voor uw zelfbeeld: gevoelige huid, uitvallen van haar, wenkbrauwen en wimpers, gewichtsverlies of -toename, littekens, vermoeidheid… Wat u in de spiegel ziet komt niet meer overeen met het beeld dat u van uzelf hebt.

Een goed zelfbeeld helpt u om u goed te voelen. Het laat toe u zelfzeker te voelen, vooral in de sociale omgang. Een gelaatsverzorging en enkele schoonheidstips, make-up, kunnen een efficiënte hulp zijn om uw zelfvertrouwen terug te vinden.

De bandagiste

De borstverpleegkundige, de bandagiste kan u leiden in uw esthetische keuzes, en kan u raad geven op het gebied van borst- en haarprotheses, lingerie en lichaamsverzorging. 

Iedere vrijdag is de bandagiste aanwezig in de borstkliniek. Zij zal zich komen voorstellen tijdens uw verblijf in het ziekenhuis of u kunt ook een afspraak nemen via het secretariaat van de borstkliniek op het nummer 02/221.97.97.

Massage (hand en/of gelaat) en schoonheidstips

Een door de Stichting tegen Kanker geschoolde schoonheidsspecialisten, Joke en Lieve, helpen u te verwennen, ontspannen met een gezichts-en handmassage. Zij luisteren naar u en kunnen een antwoord bieden op uw vragen en u helpen een positiever zelfbeeld terug te vinden. U hebt recht op één gratis sessie elke 6 weken.

Zij zijn bereikbaar op de volgende nummers:

« Look good, feel better »

Er worden regelmatig tweetalige « Look good, feel better » workshops georganiseerd in het dagziekenhuis, in samenwerking met de ‘Vlaamse Liga tegen Kanker’. Tijdens deze workshops komen de patiënten samen in groep naar een tweetalige schoonheidsspecialiste, om raad te krijgen over make-up en huidverzorging om zo de nevenwerkingen te verminderen. Om de data van de workshops te weten, gelieve het secretariaat van het dagziekenhuis te contacteren via 02/221.95.07.

Infosessie antihormonale behandeling

U wordt momenteel behandeld voor hormoongevoelige borstkanker waarvoor u een antihormonale behandeling volgt en u vraagt zich ongetwijfeld af wat zo’n antihormonale behandeling inhoudt.

Wij hebben het genoegen u een nieuw gepersonaliseerd begeleidingsprogramma aan te bieden, aangepast  aan uw behoeften en voorkeur.

Het programma omvat een informatiesessie, ingeleid door de senoloog, en de voorstelling van een waaier aan individuele -en groepsactiviteiten. Verschillende artsen en zorgverleners ( psychologe, diëtiste, sofrologe, kunsttherapeute,…) zullen die dag ook aanwezig zijn. Eens u beter geïnformeerd bent over uw behandeling en de begeleidingssessies die de Borstkliniek aanbiedt, kunt u uw persoonlijk programma samenstellen.

Deze  gratis sessie vindt 2 keer per jaar (november en mei) plaats in de Sint-Janskliniek zowel voor u en uw naasten, op vrijdag van 14u tot 16u30 (7de verdieping, bereikbaar met de lift tegenover de balie bij de ingang van de Kliniek Sint-Jan).

Indien u de datum van de volgende sessie wenst te kennen, gelieve het secretariaat (02/221.97.97) of de borstverpleegkundige (02/221.90.42) te contacteren. 

Kunsttherapie

De workshops kunsttherapie zijn er op gericht om via de creativiteit het hoofd te kunnen bieden aan de beleving van kanker. Omdat zij zich uitdrukt in symbolen en metaforen, is de kunst een krachtig hulpmiddel. Of het nu om collages van beelden, tekeningen, schilderwerken of boetseren met klei gaat, belangrijk is om je innerlijke toestand of de bekommernissen van de dag over te dragen en er vorm en kleur aan te geven. Je hoeft niet te kunnen tekenen, want het esthetisch aspect is niet wat primeert. Techniek is niet vereist, integendeel, wat telt is spontaniteit.

De Kliniek Sint-Jan ziet het als haar taak deze zorgondersteuning te ontwikkelen opdat de personen, die de beproeving van kanker moeten doorstaan, er baat bij zouden hebben. Met de steun van haar partners en de vrijgevigheid van haar schenkers zet de kliniek deze ateliers voor kunsttherapie op, ontworpen in nauwe samenwerking met de medische teams.

"Kleuren" en "Stijlen" ateliers

Sommige stijlen en kleuren geven u een betere uitstraling dan andere… maar u bent zich daar niet van bewust. Om u te helpen uw stijl en uw kleurenpallet te vinden, nodigen we u uit om deel te nemen aan dit atelier dat elke eerste maandag van de maand plaatsvindt van 13u tot 16u. U zal de stijl en de kleuren leren kennen die uw natuurlijke schoonheid flateren en u beter in uw vel doen voelen.

Deze ateliers hebben plaats in de kunsttherapielokalen van de kliniek Sint-Jan (7de verdiep/route 370).

Hebt u interesse? Schrijf u onmiddellijk in bij Sophie Theben, Imago consulente en Life coach, op het nummer 0486/89.65.70, tussen 16u en 18u.

 

Sofrologie

Sofrologie is een methode die de dialoog tussen lichaam en geest bestudeert en bevordert.

Het is een bewustwordingsproces dat het geestelijk en lichamelijk evenwicht realiseert: een innerlijke vrede die op zijn beurt leidt tot de erkenning van de eigen mogelijkheden.

U kan onze sofrologe, Sahar Lahabi, bereiken op 0486/35.52.72 of via mail op saharlahabi@gmail.com.