Tilt Test

Deze test wordt uitgevoerd voor een investigatie van een bewustzijnsverlies met bloeddrukval en trage pols (de vagale syncope). Een herhaling van deze test laat toe het vaso vagaal reflex te onderdrukken en zo een therapeutisch effect te hebben.

Voorbereiding

Deze test wordt uitgevoerd in de kliniek op de afdeling radiologie. Er hoeven geen speciale voorbereidingen getroffen. Wel kan het aangewezen zijn dat de patient begeleid wordt indien hij flauwgevallen is.

Het onderzoek

De patient neemt plaats op een onderzoekstafel welke vervolgens gekanteld wordt tot 60°. Aldus kunnen de spierren zich ontspannen en vormen ze een reservoir voor het bloed dat niet meer actief in circulatie is. Bij sommige patienten met een niet verklaarbaar bewustzijnsverlies kunnen aldus symptomen worden opgewekt. In geval van bloeddrukval of bewustzijnsverlies, wordt te tafel onmiddellijk in horizontale positie geplaatst om de bloeddruk te herstellen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 30 a 45 minuten.

Resultaat

De cardioloog deelt u bondig zijn bevindingen mee. Een volledig verslag wordt opgesteld en verstuurd naar de aanvragende arts. Hij zal met u de resultaten doornemen en een behandeling voorstellen.