Soorten stages

Soins jobs

Conventionele stage

Deze stages gelden voor leerlingen/studenten die een opleiding volgen in een instelling die met het ziekenhuis een stageovereenkomst/ conventie heeft.

De meeste studenten/stagiairs lopen stage in het kader van een vorming en vallen onder de voorwaarden van een stageovereenkomst tussen enerzijds de onderwijsinstelling of een vormingscentrum en anderzijds een stagegever, hier het ziekenhuis. Deze voorwaarden moeten door de onderwijsinstellingen en de stagegever nageleefd worden, gezien ze bepaald worden door een aantal wettelijke verplichtingen. Voor deze stages is het voor de student/stagiair meestal allemaal duidelijk vooraf gepland en moet hij/zij zich niet bekommeren over administratieve vereisten inzake gezondheidstoezicht en verzekeringen. Toch opgelet met keuzestages of stages in het kader van een eindproef. (zie vrije stage)


 Vrije stage – Optiestage

Deze stages gelden voor leerlingen/studenten die een opleiding volgen in een instelling die met het ziekenhuis geen stageovereenkomst heeft.

De vrije stages vereisen van de leerling/student meer voorbereiding op het administratieve vlak.

 

Voorwaarden en Administratieve formaliteiten

 

 

1.      Aanvraag

De aanvraag moet minimaal 6 weken voor aanvang van stage ingediend worden (zie procedure stage aanvraag). Last minute aanvragen komen niet in aanmerking. Begin dus tijdig uit te zien naar potentiële stageoorden.

De aanvraag moet ook duidelijkheid geven omtrent doel van stage en motivatie van student.

 

2.      Stagecontract

De student/stagiair legt een stagecontract/conventie in drievoud voor aan de begeleidingsverpleegkundigen. Dit is een contract tussen de onderwijsinstelling, het ziekenhuis en de student/stagiair.

 

3.      Gezondheidsbeoordeling

De student/stagiair krijgt naargelang de aard van de stage een risicoanalyse van onze instelling en dienst deze voor te leggen aan een bevoegde geneeskundige dienst (arbeidsgeneesheer) teneinde een geneeskundig attest te verkrijgen wat hem/haar in staat zal stellen om de stage aan te vangen. Dit attest moet voor de aanvang van de stage kunnen voorgelegd worden aan de stagegever. Bij controle door de arbeidsinspectie moet dit ten allen tijde kunnen voorgelegd worden.
•Risicoanalyse ziekenhuis verpleging

 

4.      Verzekering

De student/stagiair zal ook moeten kunnen aantonen dat hij/zij verzekerd is voor de periode waarin hij stage zal lopen. Het is evident dat alles in het werk wordt gesteld om mogelijke risico’s te elimineren. Een nulrisico is echter een onhaalbare kaart. Dit betekent dus ook dat ongevallen met stagiairs niet uit te sluiten zijn. Zaak dus om ervoor te zorgen dat de stagiairs goed verzekerd zijn.

 

Wat moet concreet verzekerd worden?

In eerste instantie moeten de lichamelijke ongevallen gedekt worden. De stagiair/student moet met andere woorden vergoed worden voor lichamelijke schade, opgelopen bij een ongeval. Ook bestaat er iets als de burgerrechterlijke aansprakelijkheid. Indien derden bij een ongeval betrokken zijn dan moet de aan hen toegebrachte materiële en lichamelijke schade vergoed worden. Tot slot is het van belang om de stagiair te verzekeren voor rechtsbijstand.

 

Observatiestage

Pure observatiestages waarbij geen enkele directe zorgactiviteit door de leerling/student bij de zorgvrager wordt verricht, zijn mogelijk voor maximaal drie dagen en onder strikte voorwaarden aangaande inhoud en omkadering. Ook hier geldt dat de aanvraag minstens 6 weken op voorhand moet gebeuren.