Screeningscampagne van colorectale kanker op onze site Kruidtuin

06/06/2017 tot 16/06/2017
  • Evenement

De Kliniek Sint-Jan organiseert, in samenwerking met het CCR (Centre Communautaire de Référence voor de opsporing van kanker) en de SSMG (Société Scientifique de Médecine Générale) van dinsdag 6 tot vrijdag 16 juni een grote sensibiliserings- en opsporingscampagne van colorectale kanker.

In 2013 was colorectale kanker de derde meest voorkomende kanker bij de man (10% van alle sterfgevallen door kanker) en de tweede meest voorkomende bij de vrouw (9%). Ongeveer 50% van de kankers wordt in een laattijdig stadium gediagnosticeerd en bij colonkanker bedroeg de relatieve overlevingskans op 5 jaar van de Belgische populatie tijdens de periode 2004-2013 bij de man 66% en bij de vrouw 67%.

Hoe meer patiënten van 50 jaar en ouder in een vroegtijdig stadium gediagnosticeerd worden, hoe sterker het sterftecijfer en de ongewenste gevolgen (kost van de behandeling, levenskwaliteit, …) zullen verminderen. Een tijdige opsporing is dus van kapitaal belang!

- Informatiestand en verdeling van gratis opsporingskits

Patiënten, bezoekers en personeel van de Kliniek zijn welkom aan onze informatiestand op de site Kruidtuin en dit op alle weekdagen van 8.30 u tot 17 u. Een team zal u daar onthalen om u meer informatie te geven over dit type van kanker en de screening ervan, en zal gratis opsporingskits afleveren aan alle personen van 50 jaar en ouder die over een Belgisch rijksregisternummer beschikken.

Gedurende 3 dagen (6,7 en 8 juni) zal er ook een reusachtige dikke darm geplaatst worden in de inkomhal om u op een ludieke en grafische wijze informatie te geven.

- Samenwerking met het Centre Communautaire de Référence voor de opsporing van kanker (CCR) en de huisartsen

Eens terug thuis kan de test uitgevoerd worden en via de post teruggestuurd worden naar het CCR, Centre Communautaire de Référence voor de opsporing van kanker. Het CCR stuurt de resultaten van de test rechtstreeks naar de huisarts naar wie u verwees bij uw bezoek. Als de test positief is, zal deze u ervan op de hoogte brengen dat er zo snel mogelijk een colonoscopie moet worden uitgevoerd.

- Nog vragen na de campagne?

Onze diensten digestieve heelkunde en gastro-enterologie blijven te uwer beschikking voor alle vragen tijdens en na de campagne. Colonoscopies kunnen uitgevoerd worden in onze Kliniek. Aarzel niet om hiervoor contact op te nemen met de dienst gastro-enterologie.

Digestieve heelkunde (secretariaat) : 02/891.09.82
Gasto-enterologie en colonoscopie (secretariaat) : 02/221.99.76