Pacheco testcentrum van Brusselse Kliniek Sint-Jan wordt grote distributie- en vaccinatiehub

15/01/2021
  • Nieuws

Het Covid-19 testcentrum van Kliniek Sint-Jan, Pacheco, wordt vanaf 1 februari omgevormd tot grootschalige test-, distributie- en vaccinatiehub. Dat werd vanochtend door de Brusselse minister van Gezondheid Alain Maron bevestigd.

Het Pacheco centrum, gelegen aan de Pachecolaan in het hart van Brussel, werd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) gekozen als een van de Brusselse vaccinatiecentra voor het eerstelijnszorgpersoneel en de Brusselse bevolking. Daarnaast zal het centrum ook dienstdoen als distributiehub. Door de huidige invulling van Pacheco als testcentrum, voldoet de infrastructuur aan alle behoeften van zo’n hub. Er is voldoende (koel-)ruimte om de vaccins te bewaren en voor te bereiden, en het centrum is ideaal gelegen om de andere Brusselse ziekenhuizen en vaccinatiecentra te bevoorraden.

Vanaf 1 februari kunnen 600 huisartsen, kinesisten, zelfstandige verpleegkundigen, etc. per dag, 7 dagen op 7, terecht bij Pacheco voor vaccinatie. Het zorgpersoneel dat verbonden is aan de ziekenhuizen kan op de werkplek worden ingeënt. In de volgende fase van het vaccinatieplan kunnen alle Brusselaars - nadat ze daar vanuit de overheid een oproepingsbrief en afspraak voor gekregen hebben - terecht in het centrum voor hun Coronaprik. Per dag kunnen er dan 600 vaccins toegediend worden. Tegelijkertijd blijft Pacheco ook dienstdoen als testcentrum, waar 1.400 tests per dag afgenomen kunnen worden.

“In de kliniek worden we elke dag geconfronteerd met de gevolgen van het virus, en de stijgende cijfers in Brussel en in België doen ons vrezen dat we aan het begin van de derde golf staan. Snel vaccineren is essentieel om terug te keren naar onze normale zorg, en onze normale levens, in 2021. We zijn dan ook erg blij dat ons centrum gekozen is door de GGC om de verantwoordelijkheid voor de vaccins op te nemen. Mede dankzij de ondersteuning van Belfius Insurance voor het gebouw, hebben we er de ruimte, de skills en de ervaring voor”, zegt Kenneth Coenye, hoofdarts van Kliniek Sint-Jan.

Het Pacheco Covid-19 Test & Vaccination Center bevindt zich op de Pachecolaan 42, op 250 meter van de site Kruidtuin van Kliniek Sint-Jan.

Over Kliniek Sint-Jan
Gelegen in het hart van Brussel en verankerd in het hart van de Brusselaars, is de Kliniek Sint-Jan een kliniek op mensenmaat (548 bedden) die haar patiënten in het middelpunt van de aandacht plaatst. Naast haar lange traditie in de ziekenhuiswereld kan zij steunen op de bekwaamheid en ervaring van meer dan 1400 zorgprofessionals en bijna 300 hooggespecialiseerde artsen. De Kliniek Sint-Jan is een plaatselijk ziekenhuis dat openstaat voor iedereen en aan elke patiënt gepersonaliseerde kwaliteitszorg aanbiedt, met eerbied voor de culturele, filosofische en godsdienstige diversiteit. Door haar lokalisatie in het centrum van Brussel wil ze tevens een betrouwbare en onmisbare partner in het leven van de hoofdstad zijn.