Kliniek Sint-Jan opent ouder-babyunit op psychiatrische afdeling

hospitalisation parent et bébé bruxelles
12/10/2022
  • Nieuws

Ouders met psychologische en psychiatrische problemen na de geboorte kunnen er samen met hun baby opgenomen worden om de juiste ondersteuning te krijgen zonder gescheiden te zijn.


Brussel, 12 oktober 2022 –
Kliniek Sint-Jan heeft in september een ouder-babyunit geopend op een van haar volledig vernieuwde psychiatrische afdelingen. Moeders of vaders met postnatale depressies, angststoornissen of andere psychiatrische problemen kunnen er voor enkele weken met hun baby terecht. Tijdens hun verblijf wordt er gespecialiseerde zorg voorzien die zich richt op de ontwikkeling van de baby en de relatie tussen ouder en kind. Het nieuwe initiatief maakt deel uit van de volledig vernieuwde psychiatrische afdeling van de kliniek en speelt in op specifieke behoeften tijdens de perinatale periode (gedurende de zwangerschap en na de bevalling).
 
De afgelopen maanden is er volop gewerkt om de twee afdelingen acute psychiatrie op de site Kruidtuin van Kliniek Sint-Jan te moderniseren. Tijdens die periode volgde het personeel extra opleidingen en bood het ondersteuning op andere diensten of in psychiatrische centra.

Focus op de ouder-kindrelatie 

Bij de renovatie van de afdeling werden er 5 kamers voorzien om ouders met psychische problemen samen met hun baby (van 0 tot 12 maanden) te hospitaliseren. Tijdens therapiesessies en workshops krijgen de ouders intensieve psychologische en psychiatrische begeleiding, ondersteuning bij het ouderschap en wordt er gewerkt aan de band met de baby. Daarvoor staat een multidisciplinair team van psychologen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, verpleegkundigen en een psychiater klaar voor de patiënten.
 
“Een postnatale depressie treft 10 tot 15 procent van de vrouwen, 6 à 7 procent krijgt zelfs te maken met een zware depressie. Zowel een zwangerschap als een geboorte brengen dan ook veel emoties met zich mee en kunnen een trigger zijn om bestaande problemen te verergeren of nieuwe psychische problemen te ontwikkelen. Onze ervaring leert ons dat een ouder, die niet van zijn/haar baby gescheiden wil worden, het risico loopt om niet de gepaste zorg te krijgen als die niet de mogelijkheid heeft om samen met zijn/haar kind opgenomen te worden. Dit heeft een negatieve invloed op de gezondheid van de ouder, maar mogelijk ook op de ontwikkeling van de baby. Bovendien kan het feit dat ouders en baby’s bij de verzorging gescheiden zijn, negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van hun band. De eerste weken na de geboorte zijn immers cruciaal voor de hechting tussen ouder en kind. Tijdens hun verblijf op onze afdeling kunnen we werken aan die relatie en zowel de baby en zijn/haar ontwikkeling opvolgen als de ouders begeleiden”, vertelt dr. Anna Mózes, psychiater bij Kliniek Sint-Jan en verantwoordelijke arts voor de ouder-babyunit.
 
“In België bestaan er maar enkele afdelingen van dit type. Daarom zijn we blij dat we voortaan zowel moeders als vaders die het moeilijk hebben op een unieke en innovatieve manier kunnen ondersteunen bij hun problemen.”

Psychiatrie in Kliniek Sint-Jan

De dienst psychiatrie voor volwassen van Kliniek Sint-Jan bestaat uit verschillende afdelingen op de sites Kruidtuin en Middaglijn. Op de twee afdelingen acute psychiatrie op de site Kruidtuin kunnen 44 patiënten en 5 ouders met hun baby verblijven. Ze worden er opgenomen voor een periode van enkele dagen tot enkele weken. Het psychiatrisch daghospitaal Helix, de afdeling psychogeriatrie (23 bedden) en de afdeling kinderpsychiatrie Domino bevinden zich op de site Middaglijn. Ook voor consultaties bij psychiaters kunnen patiënten in Kliniek Sint-Jan terecht.

Patiëntenervaring staat centraal in strategisch programma Kliniek Sint-Jan

De vernieuwing van de psychiatrische afdeling en de opening van de ouder-babyunit kaderen in het strategische programma SJ2024 van Kliniek Sint-Jan. Verschillende zorgeenheden worden vernieuwd om in te spelen op de behoeften van patiënten en zorgverleners. Zo wordt er geïnvesteerd in technologie en de verdere uitbouw van de gespecialiseerde klinieken. In januari opent ook de nieuwe polikliniek op de site Kruidtuin haar deuren, waar meer dan 2.000 consultaties per dag zullen plaatsvinden. Op die manier wil het ziekenhuis toegankelijk zijn én blijven voor iedereen in Brussel.
 
Meer informatie over de afdeling en het nieuwe aanbod voor ouders en baby’s vind je hier.

unité parents bébé hopital psychiatrique bruxelleshopital psychiatrique bruxelles parents bébé