Kliniek Sint-Jan neemt als eerste wereldwijd nieuwe cardiale SPECT-scanner in gebruik

26/10/2021
  • Nieuws


Myospect® helpt op een snelle, accurate en comfortabele manier de bloedvoorziening en functie van het hart tot in het kleinste detail te bestuderen

Brussel, 26 oktober 2021 – Kliniek Sint-Jan neemt begin volgende maand de nieuwste generatie cardiale SPECT-scanner in gebruik. Het Brusselse ziekenhuis zal als eerste wereldwijd het toestel inzetten om patiënten met hart-en vaatziekten nog grondiger en nauwkeuriger te onderzoeken. De scanner helpt met name om microcirculatie en microvasculaire dysfuncties op te sporen.

Hart-en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in België. Vaak ligt een verstoring van de bloedvoorziening aan de bron, waardoor in de hartspier een zuurstofgebrek ontstaat. In ernstige gevallen leidt dit tot een hartinfarct. De verstoring situeert zich voor heel wat patiënten niet in de grotere kransslagaders, maar in de kleinere, microscopische bloedvaatjes.

“Een aantasting van de microcirculatie is erg moeilijk op te sporen. Er zijn speciale onderzoeksmethoden nodig om heel gedetailleerd de bloedvoorziening en vasculaire reserves in het hart te meten. Tot nu toe waren de onderzoeken dus vooral gericht op de grotere kransslagaders, waardoor veel problemen onder de radar bleven. Dankzij recent onderzoek en met de beschikbaarheid van de nieuwe Myospect-scanner komt daar verandering in”, zegt Dr. Philippe Declerck, diensthoofd nucleaire geneeskunde bij Kliniek Sint-Jan.

“We zijn trots dat Kliniek Sint-Jan in deze technologie geïnvesteerd heeft en als eerste wereldwijd het toestel in gebruik kan nemen. Zo kunnen we een hele stap verder gaan in het bestuderen van de hartfunctie van onze patiënten en kunnen we hen de best mogelijke zorg aanbieden.”

De Myospect® wordt op de markt gebracht door GE Healthcare en biedt uitgebreide beeldveldverwerking en nieuwe geautomatiseerde workflowfuncties. De integratie van de nieuwste innovaties verzekert patiënten van een comfortabele en snelle onderzoekservaring, en biedt de medische experts een compleet beeld van de bloedvoorziening en pathologie van het hart.

Een Myospect®-scan heeft vooral zijn nut bij symptomatische patiënten zonder belangrijke vernauwingen van de kransslagaders, bij onverklaarbaar hartfalen en bij matig- of hoogrisicopatiënten. Vooral vrouwen en mensen met diabetes, hypertensie, nierziekten en hartspierziekten worden getroffen door aantastingen van de microcirculatie en microvasculaire dysfuncties. Onderzoeken met de Myospect® zijn niet ingrijpend, niet duurder dan de gebruikelijke nucleaire hartonderzoeken en worden terugbetaald door het ziekenfonds.