Kliniek Sint-Jan investeert in 3D om longkanker te behandelen

traiter le cancer pulmonaire synapse
26/01/2023
  • Nieuws

De kliniek maakt als eerste in het Brussels Gewest gebruik van de SYNAPSE 3D-software: een belangrijke stap vooruit in de behandeling en opvolging van longkanker.

Brussel, 26 januari 2023 – Onlangs kocht Kliniek Sint-Jan nieuwe software aan voor 3D-reconstructie, bestemd voor de dienst thoracale heelkunde. De applicatie, met de naam SYNAPSE 3D, belooft aanzienlijke vooruitgang bij het behandelen van longnoduli. Dokter Julien Mahieu – thoracaal en abdominaal chirurg in het ziekenhuis – is de eerste arts in Brussel die deze innovatieve technologie inzet voor de behandeling van zijn patiënten.
 
SYNAPSE 3D is uiterst nauwkeurige software voor 3D-reconstructie. In tegenstelling tot vorige applicaties, waarbij de arts heel nauwgezette handelingen moest uitvoeren, genereert SYNAPSE 3D zo goed als autonoom en onmiddellijk een accurate 3D-reconstructie van de bronchiale en vasculaire longstructuren. De chirurg of de radioloog die de thoracale scans van een patiënt inbrengt in de software, krijgt zo met een paar klikken een volledige 3D-reconstructie te zien van alle bloedvaten (aders en slagaders) en bronchiën van de longen van de patiënt.

Planning, precisie en veiligheid

Met de nieuwe software kan de arts veel beter beoordelen of segmentectomieën – waarbij een kleiner deel van de long wordt verwijderd – aangewezen zijn bij kleine tumoren in een vroeg stadium. Op die manier blijft een zo groot mogelijk deel van de gezonde long intact en behoudt de patiënt een betere longfunctie. Tegelijk daalt het risico op complicaties, zowel tijdens als na de operatie.  
 
“De SYNAPSE 3D-software is heel belangrijk voor ons omdat we minimaal invasief willen werken”, zegt dokter Mahieu. “Dankzij de nauwkeurige reconstructie van elk deel van de long kunnen we ons nu richten op de strikt noodzakelijke secties en resecties volgens de specifieke longanatomie en het letsel van de patiënt.” 

Minimaal invasief

Kliniek Sint-Jan past al jarenlang minimaal invasieve video-thoracoscopische heelkunde (VATS) toe: in plaats van de borstkaswand te openen met een ruime incisie, opereert de chirurg door via kleine openingen tussen de ribben van de patiënt een camera en instrumenten in te brengen. 

Dankzij deze methode worden de spier- en zenuwstructuren van de borstwand zoveel mogelijk gespaard en kan de patiënt na de operatie sneller herstellen – met minder pijn en minder risico op complicaties.

Kankerbehandeling

Kiezen tussen een longparenchym-sparende procedure of een uitgebreide resectie, rekening houdend met de meest adequate oncologische behandeling, blijft moeilijk. Hoewel het de bedoeling is om de organen – in dit geval de long – zoveel mogelijk te behouden, moeten strikte oncologische regels worden nageleefd. Wanneer de chirurg een tumor verwijdert uit een orgaan, moet hij ook een veiligheidsmarge rond de tumor weghalen om de patiënt een optimaal resultaat te garanderen.
 
Ook hier biedt de SYNAPSE 3D een grote meerwaarde. De software helpt om het letsel nauwkeurig af te lijnen en de noodzakelijke chirurgische handelingen te plannen volgens de oncologische kwaliteitscriteria. “Als ik in de applicatie de sectie van een bepaalde ader, slagader of bronchus simuleer voor een resectie van een bepaald longsegment, kan ik via SYNAPSE 3D heel nauwkeurig de veiligheidsmarge berekenen. Zo zie ik meteen of de ingreep volstaat om de tumor radicaal te verwijderen”, licht dokter Mahieu toe.

Betere opvolgingsprocedure

“Naast gebruik in een pre-operatieve setting, kan deze SYNAPSE 3D-applicatie ook gebruikt worden door onze radiologen, als aanvulling op hun reeds aanwezige hoogtechnologische programma’s. We kunnen hiermee nauwkeurige 3D-reconstructies maken van longnoduli en ze eenvoudig met elkaar vergelijken, doorheen de tijd. Deze reconstructies worden bij de beelden én in het verslag toegevoegd, wat de opvolging voor de behandelende arts en natuurlijk ook voor de patiënt een stuk concreter en begrijpbaar maakt”, vertelt dokter Julie Soens, diensthoofd radiologie in Kliniek Sint-Jan.
 

cancer poumon clinique saint-Jean
De arts krijgt een nauwkeurig beeld van de locatie van de nodule en kan de evolutie van het volume doorheen de tijd volgen.
 
“Wat het ziektebeeld ook is, het komt er altijd op aan de beste strategie te vinden, die de meeste voordelen en een optimale veiligheid garandeert voor de patiënt. Dankzij de SYNAPSE 3D-software en de nauwkeurige studie van de longanatomie vóór de ingreep kunnen we onze patiënten een betere behandeling en opvolging bieden”, zegt dokter Eva Provyn, medisch directeur a.i. van Kliniek Sint-Jan.

Symposium

Op woensdag 15 februari organiseren Kliniek Sint-Jan en dokter Mahieu een multidisciplinair symposium over thoracale oncologie met als thema: “De longnodule: klein, maar sterk!” We bespreken er de rol van beeldvorming bij de opsporing, diagnose en follow-up van longnoduli. Daarnaast presenteren we op dit symposium alle voordelen en de diverse toepassingen van de innovatieve SYNAPSE 3D-software.
 
Als u aan dit evenement wilt deelnemen, stuur dan een e-mail naar communications@clstjean.be.

Symposium synapse 3d cancer du poumon clinique saint-jean

dr. Julien Mahieu, dr. Eva Provyn en dr. Julie Soens