Kliniek Sint-Jan en de Académie Européenne d’Implantologie Orale slaan de handen in mekaar voor innovatief opleidingsaanbod tandartsen

15/07/2021
  • Nieuws

De opleiding omvat onder andere implantaatchirurgie met behulp van de nieuwste technologieën zoals X-Guide navigatie

Brussel, 15 juli 2021 – Vanaf oktober kunnen tandartsen en stomatologen in Kliniek Sint-Jan terecht voor een opleidingsaanbod in implantaatchirurgie- en prothesen. De opleidingen worden georganiseerd door de nieuwe Académie Européenne d’Implantologie Orale. De academie biedt theoretische kennisoverdracht door internationaal gerenommeerde experten aan maar geeft de tandartsen die de opleiding volgen ook toegang tot lokalen, operatiezalen en de allernieuwste technologie en technieken uit de sector. Door de nauwe samenwerking met Kliniek Sint-Jan kunnen de studenten de theorie meteen omzetten in de praktijk in het hygiënische kader van het ziekenhuis.

De Académie Européenne d’Implantologie Orale werd opgericht in juni 2021. Ze wordt geleid door de professoren Eric Rompen en Thierry Charles en door M. Ali Khamaktchian. Met de Académie willen zij tandartsen een doorgedreven opleiding in de implantaatchirurgie- en prothesen bieden, op basis van een goeie mix tussen theoretische en praktische kennisoverdracht. Ook wie op zoek is naar een basis in implantologie en implantaatprothesen kan bij de Académie terecht.

“In het aanbod aan academische opleidingen voor tandartsen was er nog geen opleiding die zich focust op implantaatchirurgie- en prothesen. Dankzij de samenwerking met Kliniek Sint-Jan kunnen geïnteresseerden zich nu bij ons specialiseren”, vertelt Thierry Charles, voorzitter van de Académie.

Nieuwste technologie
De deelnemers krijgen de kans om meteen met hoogstaande technologie aan de slag te gaan. Zo investeerde Kliniek Sint-Jan onlangs in een systeem voor implantaatchirurgie met behulp van X-Guide navigatie. Daarbij krijgt de tandchirurg tijdens een operatie hulp van een 3D-navigatiesysteem dat de exacte positie bepaalt voor de plaatsing van implantaten. Kliniek Sint-Jan is het eerste Brusselse ziekenhuis dat deze techniek toepast. Ook incisietechnieken, atraumatische pre-implantaire extractie, botvulling, hechtingen en beeldvormingssoftware DTX Studio komen in de opleiding aan bod.

Hybride leervorm: online en offline, theorie en praktijk
De uitgebreide opleiding volgt een academisch schooljaar, en bestaat uit 6 modules van 2 dagen. Een team van 20 (inter-)nationale experts met meer dan 30 jaar ervaring geeft de theorielessen. Professor Eric Rompen zorgde ervoor dat de lessen zowel online als in de kliniek gevolgd kunnen worden en dat ze ondersteund worden door het nodige online videomateriaal en live streaming vanuit de operatiezalen.

Tijdens de praktische lessen in Kliniek Sint-Jan leren de deelnemers verschillende technieken aan en krijgen ze de kans om onder begeleiding van een specialist chirurgische ingrepen uit te voeren op patiënten. Om een opleiding van hoge kwaliteit te kunnen garanderen is het aantal inschrijvingen beperkt tot 12 studenten per jaar voor het uitgebreide programma. Tandartsen die op zoek zijn naar basiskennis of die bepaalde vaardigheden willen aanscherpen, kunnen een verkort programma volgen dat beschikbaar is voor een groter aantal deelnemers.

Een deel van het inschrijvingsgeld van de deelnemers gaat naar het goede doel. De Académie steunt het tandheelkundig centrum van EODEC (European Oral & Dental Education Center) in Lomé, Togo, waar arme kinderen of weeskinderen uit de buurt tandverzorging krijgen.

Meer informatie over de opleiding: Académie Européenne d’Implantologie Orale