Kliniek Sint-Jan in Brussel beperkt de ereloonsupplementen tot maximaal 200%

17/09/2019
  • Nieuws

De Brusselse kliniek, in hartje Brussel, heeft beslist om de ereloonsupplementen die aan de patiënt worden gefactureerd wanneer deze in een éénpersoonskamer verblijft, te beperken tot maximaal 200%. Deze maatregel geldt sinds 1 september.

Voor in een ziekenhuis opgenomen patiënten, hangt de aanrekening van extra kosten immers uitsluitend af van de kamerkeuze (1-persoonskamers).

“Tot eind augustus konden onze artsen nog supplementen vragen tot maximaal 300%. Vanaf nu ligt het plafond voor alle éénpersoonskamers op 200%, terwijl er uiteraard geen supplementen worden gevraagd voor de meerpersoonskamers”, aldus Kenneth Coenye, hoofdarts van de Kliniek Sint-Jan.

Hadewig De Corte, algemeen directeur, voegt hieraan toe: “Het beperken van de ereloonsupplementen kadert geheel in het toegankelijk houden van onze kwalitatieve zorg voor al onze patiënten. Wie een bijkomende hospitalisatieverzekering heeft, kan nu rustig voor het comfort van een éénpersoonskamer kiezen, zonder te vrezen zelf een supplement te moeten betalen dat soms hoog kan oplopen. »

Het initiatief van de Kliniek Sint-Jan wordt positief onthaald door de mutualiteiten en de verzekeraars. Hoewel een deel van de ziekenhuisfinanciering afhankelijk is van de ereloonsupplementen, is de kliniek tevreden dat ze deze stap samen met het artsenkorps heeft kunnen zetten in het voordeel van de patiënt.

Wat zijn ereloonsupplementen alweer?

Als een patiënt bij een opname in het ziekenhuis kiest voor een éénpersoonskamer, dan kunnen alle specialisten die betrokken zijn bij die opname (chirurg, anesthesist, radioloog…) een supplement vragen op de erelonen die door het RIZIV werden vastgelegd. Die supplementen worden uitgedrukt in een percent van het oorspronkelijk bedrag.

Hiernaast vraagt het ziekenhuis in de meeste gevallen nog een kamersupplement, dit is een vast bedrag per dag waarmee het ziekenhuis de bijkomende infrastructuur, zoals een privatieve badkamer, bekostigt.

Voor een verblijf in een meerpersoonskamer mogen er geen supplementen aangerekend worden.

Wat de raadplegingen betreft, vragen artsen die zich houden aan de conventie met de ziekenfondsen, de zgn. geconventioneerde artsen, geen supplementen op de raadplegingen en dus enkel het door het RIZIV vastgelegde honorarium. De niet-geconventioneerde artsen mogen de honoraria voor raadplegingen vrij bepalen.

Wat de Kliniek Sint-Jan betreft, kunnen patiënten zowel op de website (www.klstjan.be) als in de polikliniek zelf, de conventiestatus van de verschillende specialisten raadplegen.
Verder moedigen we alle patiënten aan om de financiële aspecten van een raadpleging of hospitalisatie steeds op voorhand met de arts te bespreken alsook een offerte aan te vragen. De patiënten kunnen trouwens online een kostenraming aanvragen via de website (https://www.klstjan.be/hospitalisatie) voor bepaalde laagvariabele interventies (knieprothese, bevalling, blindedarmontsteking…).