Een volledig nieuwe materniteit ten dienste van de moeders en hun baby’s

06/05/2019
  • Nieuws

Persbericht

- 2000 geboortes per jaar
- Label “Baby Friendly hospital” voor de derde keer op rij
- "Mother Friendly Hospital” met het laagste aantal keizersneden in Brussel (14%)
- De nieuwe dienst kadert binnen een algemeen plan voor modernisering van de infrastructuur

Brussel, 6 mei 2019 – In de Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, gaat vandaag een volledig nieuwe materniteit open waarin moderniteit, comfort en welzijn hand in hand gaan en zich ten dienste stellen van de baby’s, de moeders en de partners die met de beste zorgen omringd worden door verplegingsteams die zich 100% inzetten om kwaliteitsvolle zorg te verlenen. Naast het label Baby Friendly Hospital, dat vele jaren geleden werd toegekend aan de kliniek en een ideaal onthaal van de baby vooropstelt, wil deze nieuwe eenheid zich eveneens profileren als “Mother Friendly” door een zo natuurlijk mogelijk bevalling te garanderen. Deze modernisering kadert binnen een groter investeringsproject met een budget van meer dan 100 miljoen euro dat wordt uitgevoerd om de drie sites van de kliniek aantrekkelijker en toegankelijker te maken.

Na een periode van werken die meer dan één jaar in beslag namen, is de nieuwe materniteit nu klaar om meer dan 2000 baby’s per jaar te zien geboren worden. De dienst beschikt over 24 bedden (6 dubbele kamers, 9 privékamers en 3 comfort+-kamers) en werd tot in de puntjes uitgerust om het comfort van een “hotelkamer” te bieden waarbij het welzijn van de baby, de moeder en de partner vooropstaat. De dienst kan eveneens rekenen op het professionalisme en de expertise van meer dan 20 gynaecologen en 50 vroedvrouwen die allen hoogopgeleid zijn en borg staan voor een kwaliteitsvolle en humane zorgverlening waarbij de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO - World Health Organisation) worden nageleefd. “Wij zijn er trots op dat we vorig jaar het label “Baby Friendly Hospital” voor de derde keer op rij toegekend kregen. Dit label is een kwaliteitsgarantie en geeft aan dat ieder kind van bij de geboorte op een ideaal onthaal kan rekenen in onze Kliniek: huid-op-huid-contact, borstvoedingsbegeleiding enz. Om deze reden passen wij de aanbevelingen nauwgezet toe”, aldus Dr. Kenneth Coenye, Medisch Directeur in de Kliniek Sint-Jan.

“Maar dat is niet alles,” voegt Dr. Coenye hieraan toe, “onze teams stellen ook alles in het werk om een zo natuurlijk mogelijke bevalling te garanderen. Zo hebben wij het laagste aantal keizersneden in Brussel (14%) en garandeert ons beleid dat episiotomieën niet systematisch worden uitgevoerd.”

Op termijn zal op de 6de verdieping, waar de nieuwe materniteit zich bevindt, de volledige pool moeder-kind gegroepeerd worden (materniteit, neonatologie, bevallingskwartier, pediatrie). Er zullen dus nog nieuwe aanpassingen worden voorzien. “Deze modernisering kadert binnen een groot investeringsproject met een budget van meer dan 100 miljoen euro dat over meerdere jaren gespreid wordt om de Kliniek moderner, toegankelijker en aantrekkelijker te maken”, aldus Hadewig De Corte, afgevaardigd bestuurder van de Kliniek Sint-Jan. “Wij wensen al onze patiënten de best mogelijke ervaring te bezorgen door humane en kwaliteitsvolle zorg te verstrekken en ook via de infrastructuur die wij ter beschikking stellen. Deze nieuwe materniteit is een mooi voorbeeld van wat wij voor ogen hebben voor de overige diensten van de Kliniek. Wij wensen de moeders die in onze materniteit bevallen veel mooie en gelukkige momenten, hetzelfde geldt voor de baby’s die hun oogjes zullen openen omringd door onze teams.”

Behalve een volledig nieuwe en moderne eenheid kunnen de mama’s ook de vruchten plukken van deze initiatieven:
- het gebruik van virtual reality tijdens de arbeid vormt een alternatieve manier om met de pijn om te gaan.
- sessies sofrologie voor en/of na de geboorte waardoor je emoties en stress beter de baas kunt.

___EINDE____

Gelegen in het hart van Brussel en verankerd in het hart van de Brusselaars, is de Kliniek Sint-Jan een kliniek op mensenmaat (548 bedden) die haar patiënten in het middelpunt van de aandacht plaatst. Naast haar lange traditie in de ziekenhuiswereld kan zij steunen op de bekwaamheid en ervaring van meer dan 1400 zorgprofessionals en bijna 300 hooggespecialiseerde artsen. De Kliniek Sint-Jan is een plaatselijk ziekenhuis dat openstaat voor iedereen en aan elke patiënt gepersonaliseerde kwaliteitszorg aanbiedt, met eerbied voor de culturele, filosofische en godsdienstige diversiteit. Door haar lokalisatie in het centrum van Brussel wil ze tevens een betrouwbare en onmisbare partner in het leven van de hoofdstad zijn.