'De helden van vandaag', een verhaal over de eerste COVID-piek

09/11/2020
  • Nieuws

Hadewig De Corte, CEO van Kliniek Sint-Jan, beleeft de strijd tegen COVID-19 vanop de eerste rij. Begin maart dwong het virus ziekenhuizen om van de ene dag op de andere hun hele organisatie om te gooien. Dat schudde het leven van alle medewerkers, ook van de CEO, grondig door mekaar. Hadewig besloot op dat moment al om haar verhaal te delen met de buitenwereld. Resultaat: een reeks blogposts over het reilen en zeilen in het ziekenhuis, over de impact van het virus op de patiënten, maar ook over haar persoonlijke pieken en dalen. De blogs worden nu gebundeld uitgegeven in een boek, waarvan de opbrengst integraal naar Kliniek Sint-Jan gaat.

Over de impact van COVID-19 op de ziekenhuizen is al heel wat inkt gevloeid. Terecht, want terwijl de klinieken al in de loopgraven stonden, moest hun hele organisatie aangepast worden aan een volledig onbekende situatie. Uiteraard zorgde dat voor de nodige stress. Het zorgpersoneel vocht tegen een onbekende vijand, artsen maakten zich ernstige zorgen over het virus maar ook over de uitgestelde behandelingen, en het ziekenhuismanagement moest ervoor zorgen dat de organisatie bleef draaien ten dienste van de patiënten.

In De helden van vandaag geeft Hadewig De Corte een uitgebreid inzicht in hoe het er tijdens die eerste golf aan toeging. De tekstfragmenten in het boek worden afgewisseld met tekeningen en foto’s van Katelijne De Corte, zus van Hadewig.

“Dit is het verhaal van ziekenhuismedewerkers in het hart van Brussel die, ver van alle sensatie, hun plicht nakomen en hun roeping alle eer aandoen. Maar het ziekenhuis, dat zijn niet alleen zij die in de vuurlinie staan zoals verpleegkundigen, artsen, kinesitherapeuten, laboratoriummedewerkers, technologen medische beeldvorming, onderhoudspersoneel ... Het zijn alle mensen die een onmisbare bijdrage leveren aan de goede werking van een organisatie als Kliniek Sint-Jan. Dit boek (..) doet recht aan de duizenden ‘helden van vandaag’ die zorg dragen voor anderen. Door hun ervaringen te bundelen in dit boek, houden we de herinnering aan deze uitzonderlijke tijden levend”, zegt Patrick Gérard, voorzitter van de raad van bestuur van Kliniek Sint-Jan in Brussel, in het voorwoord van het boek.

De helden van vandaag kwam tot stand met de ondersteuning van Belfius, AG Insurance en Proximus, telt 160 blz. en is te verkrijgen in het ziekenhuis en op aanvraag via https://www.klstjan.be/form/de-helden-van-vandaag. De opbrengst gaat integraal naar Kliniek Sint-Jan.