Meer vrouwen dan verwacht hebben zwangerschapsdiabetes

10/11/2015

Leuven, 10 november 2015 - De BEDIP-N-studie bestudeert een nieuwe manier om diabetes tijdens de zwangerschap op te sporen. De studie, een samenwerking tussen zeven ziekenhuizen, is nu halfweg en kan de eerste cijfers voorleggen. Daaruit blijkt dat het percentage vrouwen met zwangerschapsdiabetes schommelt rond 13 procent, een hoger percentage dan oorspronkelijk gedacht. Omdat ziekenhuizen de screening naar zwangerschapsdiabetes elk op hun eigen manier organiseerden, waren cijfers tot nu toe moeilijk te vergelijken. Aan de overkoepelende BEDIP-N-studie hebben ondertussen een duizendtal vrouwen meegedaan.

Over BEDIP-N

Jaarlijks worden in België bijna 135 000 vrouwen zwanger. Het is belangrijk om zwangerschapsdiabetes op tijd vast te stellen en te behandelen. Hoge bloedsuikers verhogen namelijk het risico op verwikkelingen voor moeder en kind, zowel tijdens als na de zwangerschap. Daarom raadt men bij elke zwangere vrouw een opsporingstest aan, waarbij bloedsuiker gemeten wordt na het drinken van een suikeroplossing. Er is veel discussie over hoe deze test het best geïnterpreteerd wordt. Soms is de suikerspiegel al vroeg in de zwangerschap verstoord: de nuchtere suikerspiegel wordt daarom het best al in het eerste trimester gecontroleerd.

Meer info: deelnemende centra zijn UZ Leuven, Kliniek St-Jan Brussel, UZA, Imelda Ziekenhuis Bonheiden, OLV Ziekenhuis Aalst-Asse en AZ Sint-Jan Brugge.

Info voor de pers

  • Voor een interview met dr. Katrien Benhalima, coördinator van BEDIP-N: contacteer de dienst communicatie, tel. 016 34 49 55, 016 34 49 85 of mail naar communicatie@uzleuven.be.
  • Dokter Mekahli en Dr De Clippel, artsen van de Kliniek Sint-Jan zijn beschikbaar voor interviews. U kunt hen telefonisch bereiken op 02/221 96 55, 02/ 221 99 42 of 02/221 90 54.
  • www.bedip.be

Over de Kliniek Sint-Jan

De Kliniek Sint-Jan, die kan bogen op een ziekenhuistraditie van meer dan acht eeuwen, telt 558 bedden. Haar doestelling bestaat erin zich te positioneren als een professionele organisatie die gekend en erkend wordt als referentieziekenhuis in Brussel en in haar periferie.

Met haar hooggespecialiseerde team van 1.400 medewerkers in 3 sites (Kruidtuin, Middaglijn, Leopold I) biedt zij inderdaad een gepersonaliseerde en kwalitatief hoogwaardige zorgverlening aan om de gezondheid en het welzijn van de patiënt te herstellen en te bevorderen. Respect voor de veelheid aan culturen, filosofieën en religies staat daarbij eveneens centraal.

Bestand(en)

BijlageGrootte
PDF-pictogram persbericht_bedip-n.pdf243.08 KB