De Kliniek Sint-Jan sensibiliseert voor nierziekten en ondersteunt de Wereldnierdag

Dialyse
10/03/2015

De Kliniek Sint-Jan sensibiliseert voor nierziekten en ondersteunt de Wereldnierdag

  • Eén persoon op tien krijgt ooit te maken met nierinsufficiëntie, vooral diabetici of mensen met hoge bloeddruk.
  • Preventie draagt bij tot een meer doeltreffende behandeling van een nierprobleem en tot het vermijden van nierinsufficiëntie.
  • De Kliniek Sint-Jan is een van de grootste dialysecentra in Brussel, met ongeveer 150 regelmatig gedialyseerde patiënten.

Brussel, 10 maart 2015 – De Kliniek Sint-Jan ondersteunt actief de Wereldnierdag en wenst de bevolking te sensibiliseren voor meer preventie van nierziekten. Tijdens de ganse namiddag van 12 maart informeert de Kliniek Sint-Jan over de problemen die verband houden met de nieren en biedt de personen die dat wensen de mogelijkheid gratis hun nierwerking te testen en raadgevingen te krijgen van ter zake bevoegde specialisten.

Waarom is preventie essentieel?

In een vroeg stadium is de persoon die lijdt aan nierinsufficiëntie zich vaak niet bewust van zijn ziekte. Wanneer de symptomen optreden is het vaak al te laat. "Een eenvoudige urine- of bloedtest laat al toe snel nierproblemen op te sporen en vroegtijdig een doeltreffende behandeling te bieden. Een niet tijdig behandeld nierprobleem leidt tot complicaties. Preventie is dus essentieel in deze pathologie. Het verheugt mij dan ook dat onze Kliniek gratis testen organiseert en het publiek informeert over het belang van preventie tijdens deze sensibilisatiedag op 12 maart", aldus Dr. Joris Vanparys, nefroloog in de Kliniek Sint-Jan. Diabetici, patiënten met hoge bloeddruk, met hart- en vaatziekten, met nierstenen of met blaas- en prostaatproblemen en de bevolking van 60 jaar en ouder hebben een hoger risico op chronische nieraandoeningen.

In geval van nierinsufficiëntie blijft dialyse de enige mogelijke oplossing om dialysepatiënten toe te laten te overleven en een zo normaal mogelijk leven te leiden.

De Kliniek Sint-Jan, een van de grootste dialysecentra in Brussel

De dienst nefrologie van de Kliniek Sint-Jan is een van de grootste dialysecentra in Brussel en ongeveer 150 regelmatige patiënten kunnen er terecht. Het dialysecentrum van de Kliniek beschikt over 28 dialyse-units voor hemodialyse (met behulp van een medisch hulpmiddel) en periotoneale dialyse (met behulp van een katheter). "Wij gaan onze capaciteit nog uitbreiden om te beantwoorden aan de noden van onze patiënten. Tegen 2017, zullen een 40-tal units ter beschikking staan van de gedialyseerde patiënten", voegt Dr. Axel Derwa, hoofd van de dienst nefrologie van de Kliniek, eraan toe.
Hemodialysepatiënten kunnen eveneens terecht in twee andere externe "low care" dialysecentra: Valida in Sint-Agatha-Berchem en het Regionaal Ziekenhuis Sint-Maria in Halle. Elk centrum beschikt over 13 dialyse units.

Praktische informatie voor gratis testen

Deze gebeuren continu van 13 uur tot 17 uur in de inkomhal van de Kliniek Sint-Jan, site Kruidtuin (Kruidtuinlaan 32 te 1000 Brussel). Een team specialisten en verpleegkundigen zal aanwezig zijn om geïnteresseerde personen te onthalen, hen te informeren en hun nierwerking te testen. Opgelet, om u te kunnen laten testen moet u minstens 16 jaar oud zijn.
 

Over de kliniek Sint-Jan

De Kliniek Sint-Jan, die kan bogen op een ziekenhuistraditie van meer dan acht eeuwen, telt 558 bedden. Haar doestelling bestaat erin zich te positioneren als een professionele organisatie die gekend en erkend wordt als referentieziekenhuis in Brussel en in haar periferie.

Met haar hooggespecialiseerde team van 1.400 medewerkers in 3 sites (Kruidtuin, Middaglijn, Leopold I) biedt zij inderdaad een gepersonaliseerde en kwalitatief hoogwaardige zorgverlening aan om de gezondheid en het welzijn van de patiënt te herstellen en te bevorderen. Respect voor de veelheid aan culturen, filosofieën en religies staat daarbij eveneens centraal.

Bestand(en)

BijlageGrootte
PDF-pictogram persbericht_wereldnierdag2015.pdf236.54 KB