Chirurgische ingrepen

GASTRIC SLEEVE

Deze operatie bestaat uit het nieten en verwijderen van driekwart van de maag. Het is een zogenaamde restrictieve techniek, omdat men het volume van het reservoir (de maag) vermindert. Door driekwart van de maag te verwijderen, verwijderen we ook een groot deel van de cellen die het hongerhormoon (ghreline) afscheiden. Daardoor hebben we minder honger en wanneer we eten, zijn we sneller verzadigd. Het overige deel van het darmcircuit wordt niet gewijzigd. Deze techniek wordt meestal voorgesteld aan patiënten die bekendstaan als “volume-eters” - mensen die grote hoeveelheden eten.  


GASTRIC BYPASS

Deze operatie bestaat uit het maken van een kleinere maag en het omleiden van de darm. Het is een gemengde techniek (restrictief en malabsorptief) omdat de maag wordt verkleind en de absorptie van suikers en vetten wordt verminderd door de omleiding van de darm. Hierdoor eten we minder en zal de darm minder calorieën opnemen. Anderzijds is het innemen van een voedingssupplement levenslang noodzakelijk. Deze techniek wordt vooral voorgesteld aan patiënten die bekendstaan als “zoet-eters” – mensen die tussen de maaltijden snoepen. De operatie wordt ook voorgesteld aan patiënten die lijden aan gastro-oesofageale reflux. In tegenstelling tot de gastric sleeve, worden geen organen verwijderd, dus het is in theorie een omkeerbare operatie.


MINI BYPASS

De mini bypass is eveneens een gemengde techniek, maar de ingreep is makkelijker omkeerbaar omdat er slechts één verbinding is tussen de verkleinde maag en de darm. De resultaten voor gewichtsverlies zijn vergelijkbaar met een standaard bypass.
 

MAAGRING

Bij deze operatie wordt een siliconenring rond de maag aangebracht om de hoeveelheid voedsel die men kan eten te beperken. Dankzij een plaatje dat onder de huid wordt geplaatst, kan de maagring door de chirurg in overleg worden aangespannen of losgemaakt om de doorgang van het voedsel (en dus het gewichtsverlies) te wijzigen. Dit is eveneens een zogenaamde restrictieve techniek.

NA DE INGREEP

Na de ingreep zal de patiënt op regelmatige tijdstippen op consultatie gaan bij de chirurg en voedingsspecialist, in functie van de soort interventie en het gewichtsverlies.

  • Biologische onderzoeken ter controle om eventuele tekorten op te sporen (ijzer, vitamine B12, vitamine D, calcium, proteïnen) worden gemiddeld om de zes maanden uitgevoerd.
  • Er wordt aangeraden om terug op bezoek te gaan bij de psycholoog.
  • Een programma voor kinesitherapie wordt voorgesteld voor een periode van 6 maanden en wordt voorgeschreven door de fysische geneesheer met terugbetaling.

Het is belangrijk te beseffen dat patiënten bij het kiezen van een chirurgische ingreep hun voedingspatroon dienen te wijzigen. Wanneer dat niet gebeurt, zal de patiënt na enkele maanden alweer last hebben van gewichtstoename.

Om die reden stelt Kliniek Sint-Jan aan deze patiënten voor om een dieet en begeleidingsprogramma te volgen waarbij een goede voedingshygiëne wordt aangeleerd, worden zij aangespoord om te sporten en wordt verdere psychologische steun aangeboden.